Министърът заяви, че е прекъснал отпуската си, за да свика тази спешна пресконференция, защото е възмутен от това, което се пише в социалната мрежа Фейсбук, че имало проблем Ботев да се изучава в училище, както и заради некоректни писания в медиите, предаде  БТА.

Миналата седмица Комисията за защита от дискримация публикува проучване, в което посочва случаите на дискриминация в образователната сфера у нас. Сред тях попада и съдържанието на учебниците. В тази част освен като незарбираеми за учениците, комисията остро разкритикува представянето на турците като поробители и насилници. В резултат последва остра обществена реакция дали това означава да се редактира Ботев.

Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници, подчерта Игнатов днес.

Той заяви, че "всички велики българи, създали съвременната картина на България остават в образователната ни система и в учебниците, без текстовете им да бъдат променяни, независимо от появата на някакви идеи за политическа коректност".
"Смятам, че няма да намерите български политик, учител или обикновен гражданин, който да не ни подкрепи", каза министър Игнатов.

"Основната цел на днешната ми пресконференция е да видя кой може да постави под съмнение Христо Ботев, както и ще се намери ли някой смел, дори учен, да подмени текстовете му, за да звучат по-добре днес на български език", подчерта просветният министър.
По думите му "дори и да има затруднения при възприемането на текстовете, българските ученици трябва да изучават кои са създателите на съвременната трета българска държава". Игнатов уточни, че това е позицията на кабинета "Борисов" и негова лична позиция. "Убедени сме също, че никой от следващите правителства няма да посегне на тези наши светини... Ако ги нямаше дейците на Възраждането, нямаше да има съвременна България с всичко, с което можем да се гордеем", изтъкна Игнатов.

По повод на проекта на КЗД, в който се анализират български учебници и учебни помагала, министър Игнатов цитира данни от този анализ, според който в тях "не се съдържат текстове и илюстрации, създаващи пряка дискриминация за пол, етническа принадлежност, раса, увреждане, религия и сексуална ориентация".

По-рано критиките в анализа на КЗД относно съдържанието на учебниците   предизвикаха острата реакция на издателите на учебници. 
"Да редактираме ли Христо Ботев в учебните програми и  "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", попита издателство "Просвета" в отворено писмо до просветното министерство.

След реакцията на "Просвета" реагира и социалната мрежа. Патриоти във Фейсбук заплашиха, че на 15 септември ще организират протести и няма да позволят на нито едно дете да прекрачи училищния праг, ако безумието, лансирано от КЗД, влезе в сила с цензурирането на Ботев от учебниците.

Последва и гневна позиция на ВМРО, която даже поиска разпускането на КЗД. Предложенията и констатациите, направени от „комисарите” по отношение на творчеството и личността на Ботев, са скандални и нелепи, издават неграмотност и некомпетентност, но пък за сметка на това са ярък пример за неискано от никого псевдоевропейско подмазвачество", смятат от ВМРО. Те дори запозряха, че изваждането на Ботев от учебниците може да е евентуална договорка на премиера Борисов за бъдеща коалиция с ДПС.