На 28 януари 2011 г. 37-годишният Мирослав Маринов е убит по особено жесток начин близо до украинското село Головчинци. Гърлото му е прерязано, по главата има рана от удар с гаечен ключ, а в снега - кървави дири, следи от гуми и обувки. Основната версия е, че мъжът е убит, за да не разкрие данъчни измами.   

Украинските и българските полицаи успяват да разкрият престъплението и задържат трима българи, единият от които с руско гражданство, пише "Правен свят".

Иван Грахов, Сергей Георгиев и Румен Запрянов-Дебелия застават пред Софийския градски съд, като обвинението срещу Запрянов е, че е подбудител на убийството. Магистратите ги осъждат на по 20 години затвор, но малко преди финала на делото Дебелия изчезва.

МВР го обявява за издирване на 14 февруари 2017 година, а след това е издадена и  европейска заповед за арест. Днес от вътрешното ведомство отново разпространиха апел към гражданите, които разполагат с информация за издирвания, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Румен Запрянов е от Пазарджик и е на 51 години, 182 см висок, със сини очи. 

Делото за убийството на Мирослав Маринов пък ще се гледа на втора инстанция от Софийския апелативен съд. 

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършване на проверки на срочността и ефективността на предприетите действия и мерки за установяване на осъдени бегълци от правосъдието. Говорителят му Румяна Арнаудова уточни, че по данни към момента издирваните осъдени, които са избягали от правосъдието и не са влезли в затвора са над 500. Броят им обаче ще се окаже по-голям, тъй като срокът за приключване на проверката е 2 февруари.