Това съобщи самият той пред известната журналистка Ралица Василева за телевизия BIT.

Законът, приет от Конгреса, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

Огъстин уточни, че документите са внесени в Държавния департамент и в Министерството на финансите на САЩ. По думите му, те трябва да разгледат жалбата и събраните до момента доказателства и твърдения и да решат дали да направят предложение на президента Доналд Тръмп да санкционира посочените в иска личности – Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Според иска те са отговорни за нарушаването на човешките му права.

На обвиненията от страна на главния прокурор, че от кантората са платени лобисти, адвокатът отговари, че всъщност вземат една много малка сума от 50 000 долара, платени от Василев, за основните им разноски. Огъстин подчерта, че не го правят за пари, а заради убеждението, че правата на бившия собственик на КТБ са нарушени.

Междувременно и бившият американски губернатор Бил Ричардсън заяви, че обвинението срещу Василев е „изфабрикувано”. В обстойна статия Ричардсън обяснява защо грубото накърняване на човешките му права от страна на българската държава е илюстрация на системната злоупотреба с власт на българската мафия. Според Ричардсън американските власти ще се заинтересуват от корупцията в България и системното нарушаване на човешките права от страна на властите.

Той разяснява, че двама държавни чиновници са изиграли ключова роля в очернянето на Василев: – медиен олигарх – народен представител, който е основен стратег на войната срещу него, обявена от държавата, и главен прокурор, който "непрекъснато злоупотребява с власт, за да изпълнява политически поръчки, като скалъпва обвинения и се координира с медиите на въпросния олигарх".