110 полицаи ще участват в пилотния у нас проект, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че общината ще отдели 2,5 млн. лева от бюджета си за 2011 г. за изпълнението на проекта.

Звеното ще заработи от 1 януари. Оперативно служителите ще се водят към МВР, а ще са на подчинение на Столична община. Вътрешният министър каза още, че така се изпълнява едно предизборно обещание на ГЕРБ. „Днес сме пред подписването на първия документ със Столична община. Това ще даде възможност за оптимизирането на дейността на местната власт. Разликата ще е огромна. Това, което предстои да се извърши от Столичен общински съвет, е да промени наредбите и общинската полиция ще бъде натоварена с повече функции”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

„За нас е важно, че този договор е пилотният проект. Надявам се, че и други общини биха се възползвали”, каза още Цветанов. Издръжката на един полицай е по-висока от средствата за един охранител, каквито ползват досега общините, но полицаите са с повече функции, допълни още вътрешният министър. Той обясни, че с промяната на нормативната уредба от Столичен общински съвет тези нормативни документи ще бъдат предоставени в Академията на МВР, където ще се подготвят планове за обучение и квалификация на общински полицаи.