Освен охрана на общинските обекти, полицаите ще имат задача и да работят във всички столични райони по контрола на спазването на общинските наредби. В 24-те столични района ще работят общо 75 общински полицаи, а общата численост на структурата ще е 110 души. Предстои подписване на договор с МВР, предаде БТА.

Бюджетът на общинската полиция ще е 2,6 млн. лв., същата сума, която се плаща и сега за полицейска охрана на обектите. Разликата в бъдеще ще е, че полицаите ще са на разпореждане на кмета, посочи Фандъкова.

Днес кметът на София представи изпълнението на проектите на Столичната община в рамките на първата й година като кмет на града. Като плюс за екипа си тя отчита факта, че София работи по над 60 проекта с европейски пари, тази година е повишен отново кредитният рейтинг на София. Получихме и признанието за най-добър град за бизнес, посочи Фандъкова. Малко по-малко се опитваме да разрешим и дългогодишните проблеми на града, каза още кметът.

На въпрос каква оценка дава за първата година от мандата си кметът посочи, че оценката, която си поставя, е между добър и много добър.

За 2011 година не се предвижда вдигане на данъците и такса "смет", както и на билета за градски транспорт. Залагаме на по-високата събираемост, отбеляза Фандъкова. В бюджета за догодина ще се заложат 100 млн. лв. повече средства от европейски програми. През следващата година ще се проектират два от участъците на Околовръстния път - от ж.к. "Младост" до магистрала "Тракия", както и Западната дъга.

В отговор на въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет на София Фандъкова каза, че за да направи това, е важна оценка на хората, а освен това е в половината от мандата си като кмет. Работи се по създаване на публични регистри, включително и такъв за издадените строителни разрешителни и удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Столичната "Топлофикация" трябва да се стабилизира, както и да се работи за повишаване на доверието на клиентите към нея и стимулиране на редовните платци, посочи Фандъкова. От понеделник тя очаква да започне доброволно премахване на рекламните билбордове върху общински терени от страна на фирмите-собственици. Не може да се говори за забавяне на изпълнението на проекта за интегрирана система за третиране на битовите отпадъци в София, имаме гаранцията от ЕК за финансирането на два от елементите от нея, каза още кметът.    

От СДС остро разкритикуваха политиката на Столична община. Кризата с боклука може да се повтори най-късно в края на следващата година. За това предупредиха от софийската организация на СДС. От синята партия заявиха, че 2011 г. ще бъде и много трудна от финансова гледна точка за столицата. Според тях не трябва да се увеличават местните данъци и такси, а да се потърсят допълнителни пари от реклама. Липсата на съвместни действия между ГЕРБ, СДС и ДСБ при изготвяне на бюджета на столицата за 2011 г. ще обрече споразумението между трите партии на "недобър край", посочиха още от СДС. В отговор кметът на София Йорданка Фандъкова заяви: "Както и миналата година, така и през тази, ще обсъдим проекта за бюджет с партньорите ни от СДС и ДСБ, това е коректното поведение.