Вчера германският журналист и българският вицепремиер участваха на конференция и дебати в Брюксел на тема "Политика на реформи в България. Една година след смяната на правителството", съобщи БТА.

Преди да даде думата на германския журналист, водещият го представи като "единствения неполитик в дебатите и експерт по България" и съобщи, че Рот иска да посети страната ни през ноември.
"Доста смело е да бъда поканен на тази дискусия, но ще се опитам да бъда дипломатичен. Даже при управлението на ГЕРБ не мога да пътувам до България, защото не се чувствам в безопасност. В България винаги е имало кьорфишеци, но както преди, така и сега, нищо съществено не се е случило, заяви Юрген Рот.

Според него главната причина е в присъствието на "старата номенклатурна структура". Ако не си запретнете ръкавите, България пак ще изпадне в тежко положение, каза той.

Цветан Цветанов отговори, че дава пълна и лична гаранция за неговата сигурност при посещение в България. Въпреки, че не смятам, че са необходими специални мерки, тъй като България се е променила. Има още какво да се прави, но не може всичко да се направи за една година, добави той.

Операциите на МВР бяха основния акцент в речта на Цветан Цветанов на конференцията. Пред публиката от евродепутати, представители на Европейската комисия, дипломати и служители на евроинституциите Цветанов изброи "60 значителни операции", чиито имена течаха на екран зад него, в превод на английски (The Octopus - "Октопод", The Impudent - "Наглите", The Gunsmiths - "Оръжейниците"), съобщава онлайн изданието на в. "Дневник". В презентацията бяха включени десетки снимки на мъже с белезници и тигри в клетка ("Наглите") и задържани оръжия и лежащи на пода арестанти ("Октопод").

Вицепремиерът обясни, че престъпността е създавала изключително негативен образ на България навън, но това вече не е така. "Нито една реформа в България не би била успешна без борба с корупцията и организираната престъпност," заяви Цветанов.



Германският журналист Юрген Рот е познат у нас с книги за българската организирана престъпност. Неотдавна той изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което го прикани да се разследва варненската групировка ТИМ.

През октомври 2008 г. бившият министър на вътрешните работи Румен Петков заведе дело за клевета срещу Рот заради книгата му - „Новите демони”, в която, по думите на ексминистъра, са поместени неверни квалификации и твърдения. Едно от твърденията в книгата е, че Петков и бизнесменът Манол Велев са закупили 16 000 кв. м площ на Халкидики и това е станало по време на командировка в рамките на официална делегация.