Искането за неговия разпит като свидетел бе направено от адвокатите на Петков, съобщи БГНЕС. Адвокатът на Рот Никола Янков прогнозира, че най-вероятно с разпита се цели да се обори доброто име на директора на агенция "Митници" Ваньо Танов, както и обстоятелствата за срещата на Петков с братя Галеви. Именно Алексей Петров е уреждал срещата с Ангел Христов и Пламен Галев, уточни адвокатът.

Петров, който е в ареста, трябва да се яви на следващото заседание по делото на 17 юни. За тази дата е призован и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров.

Процесът днес бе засекретен и се гледа при закрити врата, тъй като информацията от показанията на Ваньо Танов се смята за класифицирана. В началото на заседанието той заяви пред Софийския районен съд, че не е сигурен дали информацията му за среща на Петков с дупнишките бизнесмени е класифицирана. Той припомни, че преди години разказа за това пред парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Съдът счете, че все пак ще  засекрети делото. 

След като даде показания, Танов добави пред журналисти, че стенограмата от разпита му от комисията е излязла в публичното пространство. Той уточни, че се е виждал само веднъж с Юрген Рот и са разговаряли за публикации в медиите, съобщи БТА.

Според адвокат Янков няма нищо квалифицирано по делото, "но в тази държава мръсните игри на политиците винаги се класифицират". Защитникът бе категоричен, че Танов открито и ясно е заявил, че написано от Рот отговаря на истината.

Осъденият за наркотрафик Будимир Куйович също бе разпитан по делото. През цялото време той бе ограден от засилена охрана. Черногорецът бе призован като свидетел от адвоката на немския журналист. Куйович няколко пъти е заявявал, че Румен Петков е замесен в наркотрафик, както и че му е давал пари, а когато спрял, започнало делото срещу него.

На въпрос относно показанията на Куйович, Янков заяви, че той е изглеждал уплашен и "все едно му е писнало"

През октомври 2008 г. Румен Петков заведе дело за клевета заради книгата на журналиста „Новите демони”, в която, по думите му, са поместени неверни квалификации и твърдения. Едно от твърденията в книгата е, че Петков и бизнесменът Манол Велев са закупили 16 000 кв. м площ на Халкидики и това е станало по време на командировка в рамките на официална делегация.

Вижте снимки от заседанието по делото


Вижте видео от изявлението на Ваньо Танов след като даде показания