Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на брифинг в парламента. Парламентарната група на „Коалиция за България” ще сезира главния прокурор за това, най-вероятно още утре, уточни той, цитиран от БТА.

Народният представител от Коалиция за България Михаил Миков пък каза, че сам по себе си случаят с огласяването от вицепремиера на данни от СРС-та пред депутатите в петък е прецедент в българския парламент.
„Няма друг министър, който да си е позволил да изнася информация от СРС-та”, заяви Миков.

Той посочи, че в закона за СРС е записано, че който използва информация, събрана с такива средства, се наказва с лишаване от свобода. Бившият вътрешен министър изтъкна, че законът предвижда 3 години лишаване от свобода за разгласяване на данни от СРС-та и от 1 до 5 за длъжностно престъпление.

„В подслушваната държава, вече всякаква информация може да бъде изнесена по преценка на един човек. Абсурдно е да се позовават на декласификацията”, посочи Миков, имайки предвид обяснението на Цветанов, че всичко е законно. Депутатът от БСП каза още, че не може събраната от подслушване информация да се използва за други цели, освен засягащи националната сигурност, защото по този начин се нарушават едно от най-съществените конституционни права - тайната на кореспонденцията.

„Това е връхна точка в използването на полицията за политически цели”, заяви Миков. Той посочи, че един такъв акт разколебава доверието на чуждите служби.

Междувременно Станишев съобщи, че БСП счита за незадоволителни отговорите на американския посланик Джеймс Уорлик за отнетата виза на депутата Румен Петков, предаде "Фокус". Двамата са разговаряли по темата.
„Поставих пред посланика на САЩ въпроса, защото трябва нещата да бъдат ясни. САЩ са в правото си да издават или не виза, но когато това се обявява публично, се дължат достатъчно ясни обяснения. Мотивът, който прозвуча публично, е свързан с провеждано разследване. Известно е, че българските институции издадоха документ, който ясно сочи, че в България не се провежда разследване срещу Петков”, каза Станишев.

Според него, ако такова разследване се провежда в друга страна, би трябвало българските власти да бъдат информирани. Той каза още, че ще бъдат предприети действия - политически и правни, за да бъдат изяснени обстоятелствата, но не уточни какви.