Това Уорлик каза в присъствието на главния прокурор Борис Велчев. Прокурор №1 на свой ред коментира, че разследване в България срещу Румен Петков няма, още повече, че той все още има депутатски имунитет.

Попитан дали разследване с Петков има в друга държава, американският посланик каза, че няма да коментира текущи разследвания.

Велчев не изключи възможността разследване срещу български гражданин да има и в друга държава и българската прокуратура да не знае за това. Съдействие от българската прокуратура по разследване, свързано с Петков до сега не е искано, посочи Борис Велчев.
Попитан дали Джеймс Уорлик го е информирал за подобно разследване в друга държава Велчев отговори: "Нямам коментар, не случайно разговорите ни с г-н Уорлик бяха на 4 очи".

Главният прокурор каза още, че ако чуждите власти, в която и да е друга държава имат нужда от българската прокуратура, редът е друг - "не ние да звъним да се интересуваме, а те да ни потърсят за съдействие".

По повод на отнетата си американска виза Румен Петков уточни: "Не мога да кажа, че Уорлик изпълнява политически поръчки. Аз казвам, че е подведен, такова разследване няма".

По-рано бившият министър на вътрешните работи каза, че няма представа за какво разследване става дума и припомни, че си е извадил официални документи от прокуратурата и следствието, че срещу него не се води досъдебно производство.
Румен Петков заяви: "Джеймс Уорлик лъже по най-циничния начин".

Петков призова американския посланик Джеймс Уорлик да каже какво е отношението му към дрогата.
"Аз питам какво е неговото отношение към дрогата, какво е неговото отношение към
леката дрога, употребявал ли е някога наркотици", заяви пред журналисти в парламента бившият вътрешен министър. Той уточни, че с въпроса си не прави  внушение.

Петков поиска също дипломатът да излезе и да каже  дали в определена компания е предлагал легализацията на лека дрога в страната.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира, че твърденията за наркотици са несериозни. Отдавна Петков е показал гадателски умения, посочи той.