Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на извънредна пресконференция, цитиран от "Фокус".

"Днешната пресконференция, която беше дадена от страна на БСП е доста учудваща за нас“, каза Цветанов. 

По думите на Цветанов на пресконференцията днес Нинова е казала, че е получила отговор от главния прокурор, а всъщност писмото от прокуратурата е подписано от наблюдаващ прокурор.

Цветанов призова Нинова да е обективна. Той й препоръча, когато кореспондира с посолства, да не забравя други случаи, с които БСП е свързана.

По отношение на антикорупционното законодателство Цветанов посочи, че предстоят обсъждания и препоръча на БСП да бъдат активни. 

Не сме коментирали дали Корнелия Нинова е виновна за „Цанков камък“, или не - не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд, каза от своя страна народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Във връзка с казаното от лидера на БСП, че ще даде на съд министър -председателя и говорителите му, затова че я обвиняват за „Цанков камък“, Ненков заяви, че тя вече три пъти дава пресконференции, за да каже, че няма нищо общо с този проект.

„Ние никога не сме коментирали дали тя е виновна, или не, ние сме казали единствено и само, че тя е участвала в кабинета, в който проектът се е бил реализирал. Не ни притеснява фактът, че ще ни дава на съд. Наше право е и сме си изпълнили конституционния дълг да сезираме прокуратурата“, посочи депутатът.

Дир. бг припомня, че днес по-рано на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че ще съди Бойко Борисов

Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд. Това каза лидерът на БСП.

По думите на Нинова обвиненията за връзка между левицата и хидровъзела „Цанков камък“, чието строителство се разследва, са с цел да се омаловажат усилията й за справяне с паралелната държава.

От прокуратурата уведомиха, че Корнелия Нинова няма процесуално качество по досъдебното производство за проекта "Цанков камък". Това се разбира от отговора на наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура Дойчо Тарев до лидера на БСП, който беше разпространен до медиите.

Ето как Цветанов коментира проекта за антикорупционния закон на БСП: 

Антикорупционният закон на БСП не отговаря на конституцията, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Когато става въпрос за наказателни дела от общ характер, прокуратурата е задължителен участник, по законопроекта на БСП й е отредено скромно място, обясни той. Така щяла да се създаде паралелна на прокуратурата структура, която осъществява самостоятелни разследвания, но никой не знае, по думите му, под чий надзор.

Давала се също възможност за разглеждане и на анонимни сигнали. Цветанов попита каква е причината БСП да си смени позицията сега, след като миналия парламент са били твърдо срещу такава практика.

Като слаб момент в проекта той отбеляза и самото име на бъдещета агенция "Антикорупция", защото така имало усещане за извънредно законодателство, за създаване на извънреден орган.

"Минус" било и създаването на самостоятелна антикорупционна агенция, чийто председател да се назначава от държавния глава. България е парламентарна република, президентът по конституция няма правомощия да създава структурни звена на административен орган, подчерта Цветан Цветанов.

Той упрекна социалистите, че изключват от законопроекта си подаването на декларация за конфликт на интереси. Предвидено е мнозинство от две трети в Народното събрание да избира зам.-председатели на агенцията, това е в противоречие с конституцията, която изброява органите, избирани с такова мнозинство, продължи с аргументите за противоречия с основния закон на страната зам.-председателят на ГЕРБ. връзка с корупционни скандали.

И призова левицата и останалите политически сили за обединени усилия. Да уважаваме и чуждото мнение, но да бъдем прагматични и да се обединим около приоритетите на българското председателство, предложи Цветан Цветанов. ГЕРБ, подчерта той, ще я ясна с принципната си позиция по политиките, но, за да се върви напред, не трябва да се забравят порочните политики, създадени от БСП, допълни зам.-председателят на партията.