Такива данни бяха изнесени днес на семинар по темата от висш магистрат. През  2008 година са разрешени 5898 СРС, а през миналата - близо 16 000, като едва от 1918 са изработени веществени доказателства.
Лично главният прокурор пък призна, че броят на СРС-тата е достигнал ниво на насищане, при което освен, че се засягат права на граждани, пада ефективността.

Цветанов изтъкна, че исканията на държавното обвинение са се увеличили след законодателните промени от 2008 г., когато беше дадена свобода на наблюдаващия прокурор сам да иска подслушване, предаде "Фокус".
„Трябва да се търси възможност, ако е възможно да бъде ограничавано използването на СРС. Но да не пречат на ефективната борба с организираната престъпност. Там, където е необходимо – да, действително трябва да се прецизират и да се използват, може би, по-сериозни аргументи при прилагането им. Но трябва да се внимава много да не се отиде от едната в другата крайност”, каза още вицепремиерът.

Според него прекалено много време се е отделило на „СРС-тата, комисии и изслушвания”, вместо да се концентрираме върху реалните политики, които трябва да се реализират.
По думите му е важно откъде е изтекла информацията по скандала със записите на телефонни разговори.
На въпрос дали смята да поиска да бъдат разсекретени записите във връзка с контрабандата, за която е подслушван Ваньо Танов, както това стана по случая в Горна Оряховица, той обаче отговори: „Аз не съм запознат в пълния обем с това, което прави в момента правоохранителната система, защото има много действащи досъдебни производства и ако бяха поднесени детайлите извън дебата, който се водеше в парламента, мисля, че биха могли да попречат на бъдещи разследвания".
Цветанов уточни, че има няколко групи, които се наблюдават и се занимават с контрабанда.

Запитан, ако от МВР е излязла информацията, кой трябва да поеме отговорност, той каза: „В момента не мога да ви кажа откъде и как е излязла. Правим всичко възможно тези, които са имали допуск до боравенето с тази информация – това са тези, които са били на акаунта, или съответните служители, имащи отношение и пряка възможност да влязат и да слушат – това са хората, които ще понесат и съответната отговорност, ако бъде доказана тя”, каза министърът.

В петък той заяви категорично, че не вижда причина да подава оставка заради доклада на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-та, която излезе със заключение, че преките ръководители в сектора за сигурност носят отговорност за пороците при прилагането им.