Хидровъзелът стана известен с това, че е строен от три правителства, проектната му цена бе увеличена повече от два пъти, рентабилността му е доста съмнителна, а консултант по него бе сегашният почетен лидер на ДПС д-р Ахмед Доган. За консултациите си той получил 1.5 млн. лв. хонорар.

Един формален технически преглед на съоръжението обаче отново разбуни духовете около него. Бе открита пукнатина в чашката на язовира, което даде основание на ГЕРБ да поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разследвано всичко около проектирането и строителството на съоръжението.

От ГЕРБ директно нападнаха БСП, като припомниха, че "Цанков камък" е строен при министър Румен Овчаров и заместника му Корнелия Нинова, която сега ръководи партията. Те не споменават обаче нищо за Ахмед Доган.

Проектът "Цанков камък" стартира през 2004 г. по време на правителството на НДСВ и ДПС. Проектната му стойност бе 440 млн. лв. Тя бе удвоена по време на управлението на тройната коалиция. Първото правителство на Борисов добави още 100 млн. лв. и така проектът достигна рекордната сума от 1 млрд. лв. Самият премиер шумно и с овации преряза лентата на съоръжението. Впоследствие обаче много пъти го е споменавал като корупционен проект.

"Цанков камък" е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът се предвижда да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча, като се увеличи общият преработен обем и разполагаемост на турбините на каскадата.

Освен това "Цанков камък" ще участва в покриването на върхови и подвърхови товари на електроенергийната система, регулатор на честотата и бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ "Козлодуй").

Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и други европейски страни. Той е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото.

Язовирната стена е бетонна, дъгова, с двойна кривина. Проектирана е с централен преливник в тялото на стената, оборудван със сегментни затвори. Преливникът е оборудван с 4 преливни полета, всяко с ширина 8 метра. Оразмерен е за висока вълна с вероятност 1 път на 10 000 години, равняваща се на водно количество 1450 m³/с.

За гасенето на енергията на прелелите води е изграден гасителен басейн с ширина 40 m и максимална дълбочина 20 m. 

Водохващането за ВЕЦ "Цанков камък" е в коритото на левия приток на Въча - р. Гашня, след което водите се отвеждат до турбините по подземен напорен стоманен тръбопровод с дължина 540 m и диаметър 4,4 m. Извършена е корекция на коритото на река Въча след долната вада с дължина 1,5 km, като целта е да се осигури 10 m допълнителен напор на централата.