Резултатът от ДНК анализ е потвърдил, че атентаторът е 20-годишен мъж, регистриран в Адияман. Според властите мъжът е с инициали S.A.A. и е станал член на "Ислямска държава“ преди два месеца. Това съобщиха турските власти, цитирани от АФП и БГНЕС.

При самоубийствения атентат в понеделник загинаха 32 души, а над 100 бяха ранени. Повечето жертви са студенти, които се били събрали в Суруч за конференция в навечерието на планирано от тях пътуване до историческия сирийски град Кобане, където искали да помогнат за възстановяването му от нестихващите боеве. 

Вижте снимки >>

След взрива е открит и труп на жена, която все още не може да бъде идентифицирана и е възможно да е втори атентатор. 

Работата по случая продължава. В момента турските власти разследват и това дали има някаква връзка между този атентат и нападенията в населения предимно с кюрди град Диарбекир миналия месец. 

Вестник "Хюриет" отбелязва, че бомбените механизми на взривните устройства, използвани при нападенията в двата града, са сходни. Двамата нападатели също така не е изключено да са осъществили контакт, тъй като се смята, че са се присъединили към "Ислямска държава" по едно и също време, посочва още АФП. 

Междувременно стана ясно, че в турския град Чейланпинар, близо до границата със Сирия, са открити убити двама полицаи. Все още не е ясно дали смъртта им е терористичен акт. Според местни медии поне един от двамата полицаи е работел за антитерористичната служба.  

В същото време продължават демонстрациите в Диарбекир и Истанбул в знак на протест срещу атентата в Суруч. Според протестиращите турските власти не правят достатъчно срещу "Ислямска държава“, която пое отговорността за атентата в Турция. Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разгони демонстрантите, а десетки бяха задържани.

Междувременно турски съд наложи забрана на публикуването на снимки от нападението в град Суруч. Забраната се отнася за всички печатни и електронни медии, както и за социалната мрежа "Туитър".  

Тъй като социалната мрежа няма да може да свали абсолютно всяка снимка, това може да предизвика проблеми за потребителите.

Това не е първият път, в който властите в Анкара се опитват да налагат някакъв вид ограничения върху медиите и социалните мрежи в страната. През март 2014 г. правителството блокира "Туитър" и "Ютюб" след като чрез тях бяха разпространени аудиозаписи, които уличаваха тогава премиера Реджеп Ердоган и негови приближени в корупция.