Самоубийственото нападение е извършено от жена, съобщиха турските власти. Силите на реда са отцепили района, в който работят сапьори.

Според турския министър на вътрешните работи Идрис Наим Сахин цел на атаката не е била партийната централа. Тя бе извършена близо до централата, но не бе насочена директно срещу нея, заяви той.

Местен полицейски източник уточни, че атентаторът, носещ колан с експлозиви, се е опитал да влезе в централата на партията на премиера Реджеп Ердоган. След като обаче бил забелязан от охраната той взривил експлозивите пред нея.

ИТАР-ТАСС съобщава, че е било намерено второ взривно устройство, монтирано под паркиран наблизо автомобил. Специалисти са го деактивирали. Валията на град Бингьол Мустафа Гювенджер заяви, че състоянието на трима от ранените е тежко. Сред пострадалите има и дете. Взривът е станал на главната улица в град Бингьол, населен предимно с кюрди. До момента никой не е поел отговорност за нападението.

Атаката става 10 дни, след като турската армия предприе голяма военна операция срещу бунтовниците от терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция и в Северен Ирак, където ПКК има бази. Операцията бе предприета, след като при координирани атаки на бунтовниците срещу армейски и полицейски постове в близост до границата бяха убити 24 турски войници.

Последното самоубийствено нападение в Турция стана през септември, когато атентатор се взриви пред жандармерийски пост в курортния град Гьойнюк в окръг Анталия, ранявайки двама души.

Десет дни по-рано кола бомба избухна в столицата Анкара, при което загинаха пет души. Въоръжената кюрдска групировка Ястреби за свобода на Кюрдистан, свързана с ПКК, пое отговорност за атентата в Анкара и заплаши с още нападения в турски градове.

Днес е националният празник на Турция. На този ден преди 88 години Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Турция за независима парламентарна република. Досега по традиция се отбелязваше с манифестации, зтържества и концерти в цялата страна. Но тази година турското правителство отмени парадите и тържествата заради пострадалите в катастрофалното земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което в неделя разтърси областта Ван в Източна Турция. Така правителството на Реджеп Тайип Ердоган демонстрира солидарност с населението на пострадалата област, което е в болшинството си кюрдско.