Тя обяви пред журналисти в Министерски съвет, че правителството е приело методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете и решение за определяне на минималните критерии, които да бъдат включени в процедурите за избор на концесионер на морски плаж, предаде БТА.

С решението на МС за определяне на минималните критерии се дава 40 процента тежест при предлагането на минимална цена за един чадър и един шезлонг, както и 40 процентна тежест на ставката "роялти".

Във формулата, която ще се включва във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж, се определя базова цена за чадъри и шезлонги, която ще зависи от местоположението на плажа - ако той се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лева, над 10 000 души - 3 лева и в национален курорт - 4 лева.

"Предстои новите процедури, които ще се обявяват до края на годината, да са по новата методика, с което цените за чадъри и шезлонги за следващото лято ще бъдат драстично по-ниски", обясни Ангелкова.

До края на годината се планира да се обявят минимум 15 процедури за концесии на плажовете, като с приоритет ще са тези с изтичащи договори, а целта е да има стопани на всеки един от тези плажове за следващата година. Сред тях министър Ангелкова посочи - "Дюни", "Юг", "Поморие-централен", "Несебър-стар град", трите плажа в Свети влас, и още два-три.

С оптимизирането на методиката се отчитат спецификите на плажовете, като основно тя е в посока намаляване на цените на чадъри и шезлонги, плажни принадлежности, предлагането на допълнителни услуги.

"Като се вземат предвид всички характеристики, които са неразделна част от методиката, се оптимизира първоначалната база на концесионното възнаграждение", уточни министърът.

В отговор на въпрос Ангелкова съобщи, че на горещия телефон на министерството за проблеми по плажовете са получени около 200 сигнала с искания за проверка на свободната зона, допълнителната търговска площ, чистотата.

Мобилна експертна група от тази седмица непрекъснато ще е на морето, за да реагира на всеки сигнал, каза министърът.

За чистотата на неохраняемите плажове, които не са под наем или концесия, се грижат от общините на чиято територия се намират, а водното спасяване и медицинското обслужване се осъществява от областните управители, напомни Ангелкова и допълни, че сега и по тези плажове има проверки от министерството по сигнали.