При падането на тополата е пострадал възрастен мъж, който е бил прегледан в "Пирогов" и освободен за домашно лечение, съобщи БТА. Той е със счупен пръст на дясната ръка и леки охлузвания по главата, уточнява "Фокус".

Тополата е паднала на ул. "Бачо Киро"  върху масите на столично заведение, като клиентите му успели да се отдръпнат преди това. Според БНТ короната на дървото се е стоварила върху детски пясъчник. За щастие по това време там не е имало деца, предаде БНТ.
Пострадалият мъж бил случайно преминаващ, когато тополата е паднала.

Дървото е било в частен двор и при падането му навън е скъсало контактната мрежа, което е спряло за около три часа движението на трамваите по линиите с номера 20, 22 и 23.

Улица "Бачо Киро" обикновено е запълнена с паркирани автомобили, но точно днес заради ремонт на ВиК, там не е имало коли. Цялата топола е била изсъхнала отвътре и това е причината за падането й. Диаметърът на дървото е около два метра и то се е измъкнало направо от коренището.

Собствениците на заведението твърдят, че няколко пъти са подавали сигнали до общината и до пожарната за това, че тополата е опасна и всеки момент ще падне, но никой не дошъл да я изреже.

Екипи от Столичната община разчистиха мястото и отстраниха втора опасна топола от частен двор.

Междувременно на заседание на комисията по околна среда на Столична община бе решено чинари да сменят тополите по половината от бул. "Васил Левски". Подмяната на дървета ще обхване участъка от бул. "Цар Освободител" до ул. "Фр. Нансен".
Според експертно становище сегашните тополи по тази част от булеварда са на над 30-годишна възраст, състоянието им не позволява гарантирането на целостта им при по-силна буря, а отделените от тях полени са сред едни от най-разпространените алергени. Подмяната ще се извърши поетапно, като първо ще се засадят 38 чинари.

От дирекция "Зелена система" са започнали и премахването на опасни клони в Борисовата градина към част от пътищата, които минават около нея. Освен това са премахнати и 27 дървета - дъб и липа, които са били в лошо състояние.