"Взехме решение да увеличим бюджета на операцията до 120 милиона евро годишно", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след извънредната среща на върха на ЕС за миграцията, която се състоя в Брюксел снощи.

Срещата бе свикана, след като в неделя 800 мигранти се удавиха след преобръщането на кораб, плаващ от Либия. Едва 28 души оцеляха при трагедията. 

ЕС ще проучи начини да издирва и унищожава плавателни съдове, които може да бъдат използвани от трафиканти на хора, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

"Лидерите обещаха значително по-голяма подкрепа, включително много повече плавателни съдове, летателни апарати и експерти" отколкото се очакваше преди срещата, заяви Туск.

Обсъдена е възможността за провеждане на военна операция срещу трафикантите, превозващи през Средиземно море мигранти от Африка към Европа, но не е било взето съответно решение, каза финландският премиер Александер Стуб.

"Не става дума за нова намеса" от рода на тази в Либия през 2011 г., а "да попречим на трафикантите да предизвикат смъртта на известен брой хора", обясни френският президент Франсоа Оланд.

"Европейска операция за унищожаване или изваждане на кораби от строя може да има само в рамките на международното право, тоест в рамките на резолюция на Съвета за сигурност, изтъкна Оланд. 

Редно е да бъдат убедени всички членове на Съвета за сигурност и по-специално постоянните членове, каза още френският президент и добави, че ще разговаря по въпроса с руския си колега Владимир Путин още днес.
Двамата ще се срещнат в Ереван, където ще участват в церемониите по повод 100-годишнината от арменския геноцид.

Германия и Франция обещаха да изпратят допълнително по два кораба, а Великобритания - три за операциите на ЕС за наблюдение и спасяване на мигранти в Средиземно море, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съдейства на операцията с кораба "Бълуърк", един от най-големите плавателни съдове в британските ВМС, както и с два патрулни кораба и три хеликоптера.
Той обаче даде да се разбере, че британската подкрепа няма да включва и приемане на част от бежанците

Европейските лидери са се договорили да възложат на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите на мигранти и унищожаване на техните плавателни съдове.

ЕС възнамерява също да опрости процеса за предоставяне на визи и убежище и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище, каза още Доналд Туск.

"Искаме да действаме бързо. Затова ще утроим финансовите средства за съответните мисии на Фронтекс, ще ги подобрим осезателно", заяви германският канцлер Ангела Меркел.
 
"От името на Германия мога да добавя: ако се окаже, че парите не са достатъчни, ще трябва отново да обсъдим това. Парите не трябва да бъдат въпрос тук", заяви още тя.

"На първо място и преди всичко сега ние трябва да спасяваме животи и да вземем правилните мерки, за да направим това", изтъкна германският кацлер.