Лондонската полиция съобщи, че в метрото днес се е взривило самоделно взривно устройство, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Нашата оценка е, че това бе взрив на самоделно взривно устройство", каза шефът на отдела за борба с тероризма Марк Роули, цитиран от Ройтерс. Той добави, че разузнавателната служба МИ-5 помага на лондонската полиция в разследването.

Паника в лондонското метро след слаб взрив (снимки) >>



Снимки в социалните мрежи показват бяла пластмасова кофа, поставена в плик от супермаркет, от която се издигат пламъци. Агенциите съобщиха, че експлозивът не се е взривил изцяло.

Ранените

22 души са настанени в болница след взрива в метрото на Лондон, предадоха агенциите. 18 са били откарани в болница, други 4-ма са отишли сами.

Пострадалите при атентата получават медицинска помощ в четири болници.

Очевидци разказаха, че са видели хора с изгаряния по лицето и тялото.




Външният министър и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън заяви, че хората трябва "да запазят спокойствие да продължат с нормалния си начин на живот".

Мислите ми са с ранените на "Парсънс Греен" и със спасителните екипи, които решително отговориха на този терористичен инцидент, написа в Туитър премиерът Тереза Мей, цитирана от Би Би Си.



Тереза Мей свика спешно заседание на правителствения комитет по сигурността КОБРА след "терористичния инцидент" в метрото на Лондон, предадоха световните агенции. То ще се започне в 12 ч. по Гринуич (15 ч. българско време).

Терористичната заплаха във Великобритания е на второто най-високо равнище по петстепенната скала, което означава, че атентат е много вероятен.