Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура-Русе Надежда Митева, цитирана от Дарик. Мъжете нямат връзка помежду си.

Двамата предполагаеми терористи са заловени преди атентата на летище Сарафово. По границите са затегнати мерките за сигурност след атентата там, при който загинаха 5 израелски граждани и български шофьр. При варварския акт атентатор взриви чанта с експлозиви в автобус.

В багажа на двамата при задържането им не са открити съмнителни вещи. Те са се опитали да влязат в страната ни със семействата си, като представили на граничните власти документи, че са със статут на бежанци. 47-годишният Мохмад Гадамоури от Ингушетия и 29-годишният Еркан Полатер от Турция са в ареста за 40 дни.

47-годишният Мохмад Гадамоури е преминал границата ни с петте си деца, като обяснил на граничните полицаи, че пристига в страната ни на почивка. При направената справка обаче се оказало, че чеченецът е издирван за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 г. Оттогава Гадамоури се е укривал, най-вероятно в Европа. Срещу Гадамоури има повдигнати обвинения и за притежание на експлозиви, казват запознати.

Той и 29-годишният Еркан Полатер от Турция, срещу който също има повдигнати обвинения, че членува в терористична групировка, ще останат в ареста, докато не пристигнат документите им за екстрадиране в техните страни. Гражданинът на Ингушетия е пътувал с документ, издаден от Германия, който удостоверява предоставянето му на статут на бежанец.

Полатер пък бил с документ, издаден от Холандия. 29-годишният турски гражданин е издирван за „участие във въоръжена терористична група” от 2004 г., обясниха магистрати. Искането за екстрадиция е на Осми наказателен съд в град Адана, а европейската заповед за издирване чрез Интерпол е на Окръжния съд в Анкара. По думите на прокурор Митева разследващите атентата в Бургас не са потърсили към момента връзка с двамата задържани в русенския арест терористи.