32-ма души са настанени в МБАЛ-Бургас, състоянието на трима от тях е критично.
Има един опериран турист, както и две пострадали бременни жени, които са в стабилно състояние.
В частна болница в Бургас се оказва необходимата медицинска помощ на още двама пострадали, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Огромното мнозинство” от загиналите и ранените при бомбения атентат са израелци, заяви говорител на израелското външно министерство Пол Хиршсън за АФП.

Една българка е сред ранените, каза началникът на ВМА ген. Стоян Тонев, но уточни, че състоянието й не е тежко, предаде БТА. Жената е настанена в УНГ-отделение с нарушен слух след експлозията.
Тя е служител на туристическата компания, организирала пътуването на израелските граждани до България.

Четирима от пострадалите в инцидента са в много тежко състояние, 18 са в средно тежко състояние, останалите са с леки наранявания.
Двама руснаци са сред ранените, съобщи генералният консул на Русия в България Сергей Семьонов, цитиран от радио "Эхо Москвы".

По-късно ще се изясни дали по-леко пострадалите ще бъдат транспортирани към Израел.

Българските власти работят по версията за извършен терористичен атентат.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време. "На борда на самолета е имало 154 пътници, сред които американски гражданин, италиански гражданин, словашки гражданин, осем деца и едно бебе", се казва в комюнике на израелското външно министерство.
Те е трябвало да почиват в хотели в Слънчев бряг. Експлозията е избухнала в 17.30 ч., след като около 47 от израелските туристи са се качили в автобуса пред сектор "Пристигащи".

Летището на Бургас е временно затворено и всички полети са пренасочени към Варна.

На място пристигнаха президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, здравният министър Десислава Атанасова и вицепремиерът Симеон Дянков. Българските държавни представители са в постоянна връзка с израелските власти.

"Проверява се дали бомбата е била сложена в куфар и е избухнала при натоварването му в автобуса с израелските туристи, или бомбата е била сложена предварително", заяви вътрешният министър, цитиран от "Фокус". Той допълни, че се прави списък на всички пътували с авиокомпанията, за да се установят жертвите.
Според очевидци автобусът е гръмнал при наместването на куфар, предаде bTV.
Радио "Эхо Москвы" също цитира очевидци, които обаче видели как в автобуса влиза подозрителен мъж.

Полицаи и жандармеристи проверяват с кучета цялото летище за взривни устройства. На летището сред журналисти бе разпространена информация за това, че е имало обаждане за две бомби в туроператорската фирма малко преди взрива на автобуса. От фирмата обаче отрекоха.

„Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования към семействата на загинали и съчувствие към ранените”, заяви външният министър Николай Младенов по повод трагичния инцидент. „България ще направи всичко по силите си, за да изясни причините за този ужасен инцидент”, подчерта Младенов.
Министърът изрази своите съболезнования в разговор с израелския си колега Авигдор Либерман.

Николай Младенов е информирал Либерман, че експлозията отнела живота на 6 души, е причинена от бомба, поставена в превозното средство, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като цитираха изявление на израелския министър.

В Тел Авив е създаден кризисен екип. Изпратен е и самолет с медицински екипи, които да окажат помощ на пострадалите, съобщи израелското радио.

По-късно министър Николай Младенов заяви, че няма информация някой да е поел отговорност за случилото се в Бургас, предаде "Фокус".

Зам.-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон пък е заявил пред Канал 2 на Израелската телевизия, че не са постъпвали разузнавателни информации за предстоящ атентат в България, предаде Israel News.