В посланието си към мюсюлманите в навечерието на празника Курбан байрам президентът на САЩ Джо Байдън защити подкрепения от страната му план за прекратяване на огъня в Газа, като го определи като най-добрия начин да се помогне на цивилните, станали жертва на "ужасите на войната между "Хамас" и Израел", предаде Франс прес.

"Бяха убити твърде много невинни хора, включително хиляди деца. Семейства избягаха от домовете си и видяха как общностите им са разрушени. Скръбта им е огромна", пише в прессъобщението на Байдън, публикувано по повод Празника на жертвоприношението, най-големият в мюсюлманския календар, известен още като Курбан байрам. С него се отбелязва жертвата, която Бог поискал от Авраам в замяна на живота на сина му, който в крайна сметка бил пощаден.

"Твърдо вярвам, че предложението на Израел към "Хамас" за прекратяване на огъня в три фази, подкрепено от Съвета за сигурност на ООН, е най-добрият начин да се сложи край на насилието в Газа и в крайна сметка да се сложи край на войната", добави президентът - демократ.

На 31 май Джо Байдън обяви план, чиято първа фаза предвижда шестседмично прекратяване на огъня, съпроводено с изтегляне на Израел от гъсто населените райони на ивицата Газа, освобождаване на някои заложници и освобождаване на палестинци, хвърлени в затвора от Израел. САЩ настояват Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява Газа от 2007 г., да приемат официално проекта, който беше одобрен от Съвета за сигурност на ООН миналата седмица.

В посланието си американският лидер изтъква и американските усилия за "защита на правата на други мюсюлмански общности", "изправени пред преследване", като рохингите в Мианмар и уйгурите в Китай. Той също така заяви, че "работи за мирно разрешаване на ужасния конфликт в Судан", в който от април 2023 г. се сблъскват редовната армия и паравоенна група.

Освен това Байдън пое ангажимента да води борба с ислямофобията на вътрешния фронт. Американците мюсюлмани представляват ключова електорална общност за демократа, който се надява да бъде преизбран в Белия дом през ноември срещу съперника си от Републиканската партия, бившия президент Доналд Тръмп.

"Моята администрация разработва национална стратегия за противодействие на ислямофобията и подобни форми на предразсъдъци и дискриминация, които засягат не само мюсюлманите, но и арабите, сикхите и южноазиатците", обяви Джо Байдън.

 

 

Засиленият обстрел на Израел от ливанското движение "Хизбула" може да предизвика сериозна ескалация, заявиха израелските военни, цитирани от Ройтерс.

Снимка: БТА/АР

"Засилващата се агресия на "Хизбула" ни тласка към ръба на нещо, което може да се превърне в по-широка ескалация, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион", заяви говорителят на израелските военни контраадмирал Даниел Хагари във видеообръщение на английски език.

Миналата седмица подкрепяната от Иран "Хизбула" изстреля най-големите си досега залпове с ракети и дронове за осемте месеца на конфликта в Газа, по време на които групировката си разменяше удари с израелските въоръжени сили, успоредно с войната в палестинския анклав.

САЩ и Франция работят за уреждане на военните действия по южната граница на Ливан чрез преговори. "Хизбула" заявява, че няма да спре огъня, докато Израел не спре военната си офанзива в Газа.

"Израел ще предприеме необходимите мерки, за да защити мирните си граждани - докато не бъде възстановена сигурността по границата ни с Ливан", заяви Хагари.