В атентатите в Париж били замесени двама французи, които живеели в Брюксел, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Известни са имената на трима атентатори самоубийци, участвали в атаките във френската столица в петък вечер.

Сред самоубийците е 29-годишният Исмаил Омар Мостефа, френски гражданин, чиито баща и брат бяха арестувани тази вечер. Името му беше обявено член на френския парламент и кмет на град Шартр Жан-Пиер Жорж, цитиран от CNN. По думите му терористът е живял в Шартр най-малко до 2012 година. Той бе разпознат по отпечатък от пръста му.

По-рано сръбският вестник „Блиц“ публикува името на друг терорист - сирийския гражданин Ахмед Алмохамед, който е стигнал до Западна Европа през Гърция, Македония и Сърбия. Неговият паспорт бе намерен до взривеното му тяло.

За третия терорист - Абдулакбаке Б., съобщи френският вестник Le Figaro, но без да даде повече подробности за него.

Няколко автомата "Калашников" бяха открити в черния автомобил "Сеат", използван от терористите при петъчните нападения в Париж и намерен изоставен в предградието Монтрьой, съобщи Франс прес, като се позовава на съдебни източници. Автомобилът е бил нает в Белгия

Междувременно полицията задържа за разпит осем души, членове на семейството на Омар Мостефаи, идентифициран като един от извършителите на клането в концертната зала "Батаклан". Сред задържаните са бащата и братът на атентатора самоубиец, както и съпругата на брат му. Френският премиер Манюел Валс съобщи, че досега са идентифицирани 103 от 129-те жертви на нападенията.

Белгия, където вече са арестувани 7 души във връзка с терористичните атаки в Париж, се очертава като удобен пристан за радикалните ислямисти въпреки големите усилията на властите за изкореняване на явлението. Тази страна с 11 милиона жители е държавата в Европа, от която пропорционално на населението са тръгнали най-много доброволци да се бият в Сирия и в Ирак.

Досега са установени 494 „белгийски джихадисти“: 272 са в Сирия и Ирак, 75 се предполага, че са мъртви, 134 - завърнали се и 13 вероятно са на път, показват данните на службите за сигурност. Но онова, което прави впечатление е, че Белгия въпреки затягането на антитерористичното й законодателство, разбиването на мрежите за вербуване и на терористичните ядра и последвалите присъди, си остава относително сигурно убежище за джихадистите.

Европа стана без граници и е нормално те (атентаторите) също да се възползват. Но трябва да направим така, че повече да не сме база за онези, които тръгват на война в Европа, заяви кметът на Брюксел Иван Мейьор.

Задържаният в германската провинция Бавария мъж, който е превозвал в колата си оръжие и взривни вещества, се е готвел да отиде в Париж, но засега няма доказателства да е свързан с терористите, извършили атентатите в Париж, предаде ТАСС.

"Можем да установим, че има връзка с Париж, но в момента не можем да потвърдим дали е свързан с терористичните нападения", заяви представител на местната полиция. По-рано полицията съобщи, че 51-годишният мъж е бил арестуван на 5 ноември и че сред оръжията, които е превозвал, е имало осем автомата "Калашников", две ръчни гранати и 200 грама тротил. В навигационната система на колата като крайна цел е бил зададен Париж.

Следователите са намерили също записан на лист адрес във френската столица. Задържаният пази мълчание и единствено е потвърдил, че е смятал да посети Париж.