Вчера стана ясно, че единият от въоръжените терористи, които избиха близо 80 души в парижката концертна зала "Батаклан" е френски гражданин, известен на разузнавателните служби с връзките си с ислямски бойци. Това съобщи източник, близък до разследването, след идентифицирането на трупа на нападателя по пръстовите отпечатъци. Източникът уточнил, че той живеел в предградието Куркурон южно от Париж, предаде Ройтерс. Това е 29-годишният Исмаил Омар Мостефа.

Междувременно Френските и белгийските власти държат в ареста петима души за съпричастност към петъчните атентати в Париж. Трима души бяха задържани снощи в Белгия във връзка с автомобил, който е бил взет под наем в Брюксел и използван при атентатите. Във Франция са задържани бащата и братът на единствения известен досега терорист.

Двама от терористите, извършили нападенията в петък в Париж, били на възраст между 15 и 18 години, съобщава днес в. "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза, цитиран от радио "Европа 1".

По думите на гръцките все още се води разследване за втория терорист, до който бе открит сирийски паспорт. Ще е нужно да се установи дали евентуални документи за самоличност и данни за пръстови отпечатъци съвпадат с останките от атентаторите, за да може да се каже дали те са минали през Гърция, представяйки се за бежанци, или вероятно са купили или откраднали паспорти по пътя.

Сръбското издание "Блиц" потвърди, че сириецът е преминал и през Сърбия.

Според вестника Алмохамад бил регистриран от гръцките власти при влизането му на територията на Гърция на 3 октомври. Той влязъл на територията на Сърбия на 7 октомври край Миратовац от Македония. По време на краткото му пребиваване в Сърбия той не е бил въоръжен, тъй като е бил подложен на проверка. Регистриран е в центъра в Прешево, където е поискал убежище. Той бързо напуснал Сърбия и преминал в Хърватия, а оттам в Австрия, пише "Блиц".

По-рано гръцкото вътрешно министерство каза, че един от заподозрените за терористичните нападения в Париж може да е влязъл в Европа като бежанец.

Гръцкият втори министър за защита на гражданите Никос Тоскас заяви, че притежателят на сирийския паспорт, намерен до трупа на един от атентаторите, е преминал през Гърция през октомври.

Според източник от гръцката полиция притежателят на паспорта е бил млад мъж, пристигнал на остров Лерос с плавателен съд от Турция заедно с група от 69 бежанци и отпечатъците му са били снети от гръцките власти. Тоскас каза, че не разполага с информация дали паспортът е бил проверяван в други държави, през които притежателят му може да е минал на път за Франция.

След атентатите в Париж популистки лидери в Европа побързаха да поискат да се спре потока от бежанци и мигранти от Близкия изток и Африка. Полша каза, че не може да приеме мигранти съгласно квотите на ЕС, без да има гаранции за сигурността. Ако се окаже, че един или повече от терористите са дошли в Европа сред пристигащите мигранти, това може да промени политическите дебати за бежанците и подхода към тях.

Междувременно органите на реда във Франция задържаха бащата и брата на един от атентаторите самоубийци, атакували парижката концертна зала "Батаклан", съобщиха световните агенции. Властите претърсват жилищата на двамата мъже. Братът на терориста живеел южно от Париж, а бащата - на около 100 километра на изток. Според наличната информация става дума за роднини на единствения атентатор, чиято самоличност е точно установена - 29-годишен френски гражданин от южното парижко предградие Куркурон.