"В момента ИД контролира с 30% по-малко територии в Ирак, отколкото преди година, благодарение на действията на международната коалиция, начело със САЩ", заяви заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от РИА „Новости“ и БГНЕС.

Той съобщи, че има резултат от военната кампания и в момента иракското правителство се опитва да мобилизира племената за борба срещу ИД.

Освен това, коалицията е осигурила безопасността на 85% от границите на Турция със Сирия и само един малък участък все още е слабо контролиран и е използван от бойците на ИД за проникване.

САЩ и техните съюзници бомбардират позициите на ИД от август миналата година в Ирак и от септември миналата година в Сирия. Коалицията се ползва с подкрепата на иракските власти, но ударите в Сирия не са съгласувани с правителството на тази страна и се нанасят без резолюция на СС на ООН.

Според различни оценки ИД контролира до 90 000 кв. км в Ирак и Сирия, на които е провъзгласен т. нар. Халифат със собствени закони и органи на властта.

Сирийски бунтовници обявиха нова офанзива срещу ИД

Подкрепян от САЩ сирийски бунтовнически съюз обяви нова офанзива срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в североизточната провинция Хасака днес - ден след като САЩ заявиха, че ще изпратят сили за специални операции, за да съветват биещите се срещу джихадистите бунтовници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днес обявяваме началото на освобождението на южните райони на провинция Хасака", каза говорител на Сирийските демократични сили. За това съобщи и Сирийският център за наблюдение на човешките права - базирана във Великобритания организация, следяща войната.

Сирийските демократични сили представляват създаден по-рано този месец съюз, който включва сирийски арабски групировки и подкрепяни от САЩ кюрдски милиции, отбелязва Ройтерс.