"На място са намерени веществени доказателства, които освен обвиняемия свързват още няколко лица. На местопрестъплението има намерен биологичен материал на повече от две лица, различни от жертвата", съобщи тя на пресконференция, но отказа да съобщи повече поднобрости, предаде БГНЕС.

„Да, може да се каже, че има доказателства, чийто произход не е категорично изяснен. Вярвайте ми обаче, че те са на такова място разположени - по местопроизшествието имам предвид, че тази версия не е вероятно да стане основна”, коментира лаконично пред bTV Николай Станчев - началник на сектор "Разследване на криминални престъпления" към СДВР.
По неофициална информация на телевизията откритият биологичен материал е от трети мъж, освен този от двамата заподозрени до момента.

Държавното обвинение е разпитало в събота вечерта таксиметровия шофьор Георги Петров, който в предаването на Мартин Карбовски по Нова телевизия изненадващо съобщи, че е видял единствения обвиняем Пламен Трифонов в ранните сутрешни часове след смъртта на младата жена да излиза от Борисовата градина заедно с още един човек - "млад циганин". Тепърва ще се проверява достоверността на показанията на таксиджията.
Прокуратурата отчита факта, че той реши да съобщи какво знае по случая чак след като съдът пусна от ареста Трифонов миналата седмица.

Магистратите прецениха, че единственото доказателство срещу него - открити на местопрестъплението косми, които са сходни на неговите, не е достатъчно той да остане под стража. Освен това, справка за телефона му показва, че не е бил наблизо, когато е извършвано убийството.

"На този етап сме преценили, че няма достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато друго обвинение, освен това срещу Пламен Трифонов. От самото начало на разследването версиите за убийството са няколко. Намирането на доказателства никога не е достатъчно да обоснове в голяма степен авторство на извършеното престъпление и за незабавно повдигане на обвинение", каза още Немска.

Наблюдаващият прокурор Стефан Рачев уточни, че до момента са разпитани над 30 свидетели и е назначена експертиза на всички веществени доказателствени средства, намерени на местопроизшествието. Има ДНК експертизи, биологични експертизи, които сочат към повече от две лица.

Назначена е и съдебно-психиатрична експертиза на Николай Русинов-Чеци, който първоначално също беше задържан, след като за кратко се укрива, но по-късно пуснат без обвинение поради липса на достатъчно доказателства. Русинов твърди, че е правил секс с Яна в парка, когато призори се събудил тя спяла, а той си тръгнал. Версията му обаче противоречи на резултатите от съдебно медицинска експертиза, която сочи, че смъртта на жената е настъпила в периода между 0.00 часа и 4.00 часа. Това станало известно на прокуратурата едва преди две седмици.