"Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенска епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме и да градим. Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости.", каза новият сливенски митрополит Арсений, който беше тържествено посрещнат на площада в Сливен от кмета на града Стефан Радев. Съпроводиха го повечето от митрополитите от Светия синод - онези седем, които са гласували за него. 

37-годишният Знеполски епископ бе избран след два епархийски избора и множество брожения и противоречия, поставили на изпитание вярата и смирението на клира и миряните.

Още снимки вижте тук >>

Първият храм, който той посети в Сливенска епархия, беше църквата "Света Троица" в сливенското село Крушаре.

Традицията е именно оттам да започва представянето на новия Сливенски митрополит, тъй като на това място минава границата със Старозагорска епархия и това е първото село в Сливенска епархия, обясниха от митрополията за Dir.bg. Той е седмият поред сливенски митрополит.

Снимка: БТА

В присъствието на митрополитите от Светия синод, духовници, монаси, кметове от различни духовни околии, областния управител на Сливен и десетки миряни, митрополит Арсений благослови всички с древния апостолски молитвослов "Благодат Вам и мир от Бога Отца и от Господа Нашего Исуса Христа!", предаде БТА.

"Бог ми отреди щастлив земен дял да възглавя и ръководя епархия в този красив край на нашата прекрасна родина, чийто епархийски център е славният Сливен. Град - твърдина и престолнина на светата Христова вяра, където е пострадал Свети мъченик Димитрий Сливенски, където са живели и са се трудили за благовестието на спасителното слово Божие светителите, допринесли за развитието му на митрополитски център с екзархийски права от 1873 година. Чиято територия включва седем духовни околии", каза още Арсений.

След официалното посрещане на централния площад "Хаджи Димитър", митрополит Арсений влезе в катедралния храм "Свети Димитър" за първото си служение като Сливенски владика.

Снимка: БТА

"Мир вам. Сам Господ Иисус Христос ни казва: "Моят мир ви давам". Воден преди всичко от искрена и непоколебима вяра от Бога, вярвам, че именно мирът, любовта и единството, които са свидетелство за нашата праотеческа православна вяра, ние ще живеем в мир, братолюбие и единомислие", отправи поздрав към миряните Арсений.

Снимка: БТА

На въпрос какви ще бъдат първите му действия като архиерей, митрополит Арсений заяви: "С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов, вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко отговорно архипастирско служение, подкрепен от свещенослужителите на Сливенска епархия!", цитира го БТА.

Снимка: БТА - Сливен

В неделя епископ Арсений беше избран за предстоятел на Сливенската епархия със 7 от 12 гласа в Светия Синод. Изборът му обаче беше посрещнат и с протести пред сградата на Синодалната палата. Арсений е смятан за дясната ръка на Пловдивския митрополит Николай, чийто викарий беше. 37-годишният митрополит е най-младият в страната.

Снимка: БТА