До този момент не са събрани доказателства, които да сочат, че именно Русинов е участвал по някакъв начин в убийството на момичето, каза градският прокурор на София Николай Кокинов пред журналисти, цитиран от БТА.

Наблюдаващите прокурори са се събрали и са преценили, че целият събран доказателствен материал води до извода, че истинският убиец (Пламен Трифонов - б.р.) в момента лежи в ареста, обясни още той, цитиран от "Фокус".

Кокинов отбеляза, че според сведения на Русинов той е бил вечерта с Яна в едно заведение, пили са много и са имали полов акт в градинката на няколко метра от мястото, на което е бил намерен трупът. На сутринта Русинов си е тръгнал, а Яна Кръстева е останала заспала в парка. Проследено е местоположението на GSM-a на Русинов и то показва, че в посочения час се е отдалечил от градинката, съобщава още БНТ.

По-късно първият задържан - Пламен Трифонов, се е възползвал от безпомощното й състояние. Това се потвърждавало и от неговите косми, които били открити в ръката на Кръстева, посочи Кокинов, цитиран от БТА. По думите му Русинов и Трифонов не са се познавали. Според обясненията на  Русинов, той се е паникьосал след като е научил, че Яна Кръстева е била убита и затова не се е обадил в полицията.

Попитан дали от МВР не са избързали с коментарите, че и двамата са съпричастни към убийството, Николай Кокинов каза, че България е правова държава и единственият компетентен орган, който може да повдига обвинения е прокуратурата.
Вчера Русинов бе задържан на Летище София. 
Две приятелки на убитата могат да се окажат ключовите свидетели, които да оневинят Русинов, писа в. "Стандарт", като се позова на разследващи.

Николай Русинов не е бил в България, когато е разбрал, че Яна е убита, коментира по-късно днес адвокатът му Иво Найденов, цитиран от БГНЕС.
Русинов бе разпитан като свидетел, преди да бъде освободен от СДВР. Той е видял, че го издирват, докато бил в чужбина.

Найденов потвърди, че Русинов е бил в Румъния, тъй като там имал лични и служебни ангажименти. Според адвоката нещата, които е разказал Русинов пред разследващите, отговарят на фактите, които полицията е събрала.
Найденов обясни отказа на своя клиент да се яви на детектор на лъжата, че "не е спал, имал е смущението, че в медиите се е появило, че е убиец".

Пред разследващите Николай разказал, че се познава с Яна, били са заедно, разделили са се. По-нататък нещата не са ясни, обясни Иво Найденов.
Яна е била жива, когато са се разделили.

Освен, че е дал обяснения и показания, Русинов се е съгласил да участва и в други процесуално-следствени действия, едно от тях е освидетелстване от вещо лице, посочи Найденов. Той каза, че в показанията си клиентът му не говори за дрога.
Говорел за концерт, за весело прекарване на млади хора.
Русинов заявил, че не познава другия задържан.

Последна актуализация в 19.10 ч.