Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на четиримата за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Ръководител на групата е бил шефът на ДАИ Петър Петров, а служителите Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков – участници.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 г. В процес на доказване е евентуалното й действие в значително по-продължителен период от време.

Участниците са организирали събирането на подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата.

Извършени са претърсвания и изземвания на пари и други доказателства по делото в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата е наложен арест до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всички тях, уточниха от ДАНС.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова е обещала администрацията да окаже пълно съдействие на разследването. Ще бъде назначена и вътрешна проверка, увериха от пресцентъра на ведомството, цитирани от bTV.

БНТ съобщи, че задържането на шефа на ДАИ е извършено в ранния следобед вчера пред погледите на автоинструктури и курсисти. По неофициална информация Петров е арестуван заради множество жалби срещу него.

Той заема директорското място на ДАИ в града от октомври 2012 г., но при управлението на ГЕРБ беше махнат от поста. В началото на тази година варненецът отново беше назначен след спечелването на специално организиран конкурс.