В бюджет 2014 г. бе заложен дефицит от 1.8%.

Актуализацията на бюджета е неизбежна и вече се работи по нея, заяви служебният премиер Георги Близнашки.

От началото на следващата седмица проектът ще бъде представен на работодателите и профсъюзите, за да могат да се запознаят с параметрите. Проектозаконът за актуализацията ще бъде внесен в първите дни след конституирането на 43-тото Народно събрание, каза служебният премиер, цитиран от БНР.

За актуализация на бюджета финансовият министър Румен Порожанов предупреди веднага, след като пое поста. Тогава той заяви, че е възможно бюджетният дефицит да достигне 3% от БВП до края на 2014 г. И се зарече:

"Ще опитаме да го удържим до 3%, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим защо не сме изпълнили бюджетните си цели".

При подготовката на вариантите обаче експертите му установили, че само забавянето в събирането на приходите и спрените плащания от ЕС по замразените ОП "Околна среда" и "Регионално развитие" вече са надули дефицита до 1,2 млрд. лв. още в края на юли, което е 78% от планирания за цялата година.

Основното забавяне в приходната част на бюджета е в Агенция "Митници". След смяната на ръководството там приходите се увеличиха, но темпът е недостатъчен. Събрани са едва 70 млн. лв. повече, а дупката се очаква да бъде около 530 млн. лв.