Сигналът за стрелбата е получен в 9.51 часа в полицията. По първоначална информация от минаващ автомобил е стреляно по кола "Ауди А-4", в която били 57-годишен мъж и 32-годишна жена - приятелка на сина му. По-сериозно е пострадала жената - простреляна е в ръката, мъжът е с одраскване по главата, уточниха от МВР. Двамата са откарани във Военна болница. Пред полицаите те разказали, че изчаквали в колата пристигането на адвоката им за да влязат по работа в намиращия се наблизо офис на транспортна фирма, когато от преминаващ автомобил започнала безразборна стрелба. Стрелецът бил с тъмна кола.
Пострадалите Христо Василев Върбанов, известен като Христо Папата, и Гинка Петрова са криминално проявени. Той е регистриран за заплаха за убийство, телесни повреди, хулиганство и самоуправство, а тя за кражби. Мъжът е вуйчо на фолк певеца Азис, предаде Дарик радио.
Районът на стрелбата е отцепен от служители на Девето РПУ. Предстои оглед.
Това не е първата стрелба срещу Върбанов, припомня Фокус. На 13 февруари 2007 г. той бе прострелян пред блок 221 в столичния квартал "Обеля". Той бе в тежко състояние в “Пирогов”, с три огнестрелни рани в главата и гръдния кош, но оцеля. Лидерът на партия "Евророма" Цветелин Кънчев отиде тогава при него в болничната стая. Попитан каква е връзката му с простреляния, Кънчев обясни “За мен всеки циганин е важен”.
Една от версиите за покушението през 2007 година бе, че Папата щял да свидетелства в съда, че поръчител на убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е военният прокурор Николай Колев, предаде БЛИЦ. Папата е работил с Иво Карамански. Върбанов е член на Върховното мешере - съдът на ромите. Членува в ромската фондация "Бахтало Дром" с интереси в здравеопазването и културата.
Днес Цветелин Кънчев коментира пред Фокус, че е крайно време полицията да си свърши работата. „За втори път го стрелят този човек. Познавам го. Той е един от най-популярните кардараши. Недоумявам. Крайно време е МВР да вземе отношение там и тези, които го стрелят, да се хванат. И двата път явно аматьори го стрелят и затова би трябвало на МВР да им е по-лесно да си свършат работата”, заяви ромският лидер. Той добави, че след стрелбата предишния път извършителите не са били разкрити. „Затова им поникнаха крила”, каза Кънчев. Той увери, че в никакъв случай, това което се е случило днес, „не е свързано с фондации”.
Вижте още снимки