Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира, че на срещата е обсъждана възможността българската армия да се включи с допълнителни мерки. Това, по думите й, щели да бъдат съвместни действия за по-добра превенция на българо-гръцката и българо-македонската граница.

Тя увери, че няма увеличен миграционен натиск към момента извън обичайния. Това обаче не изключвало провеждането на превантивни мерки.

Министерството на отбраната съобщи по-късно, че ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната граница, съобщиха от военното ведомство.

Сухопътните войски ще актуализират плановете си, за да осъществят съвместни дейности с "Гранична полиция" за засилване на охраната на границата. Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи, посочват от МО.

Вижте снимки >>>

Голям брой нелегални мигранти минават през територията на Гърция и Македония на път към Западна Европа. От седмици хиляди хора се събират в граничния град Гевгели. Вчера Скопие обяви извънредно положение по границата си, а днес се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ.

Политически изявления на лидери от други страни не са били обсъждани, посочи Румяна Бъчварова и определи днешната среща като работна на оперативния щаб, който редовно заседава по темата с бежанския натиск.
Българското посолство в Белград се е обърнало към МВнР на Сърбия за разяснения относно интервю на сръбския външен министър, в което той казва, че Сърбия се готви да пренасочва бежанците и към България. Оказа се, че думите на Ивица Дачич са били преведни неточно.

Председателят на Агенцията за бежанците - Никола Казаков, коментира от своя страна, че двойно е нараснала бежанската вълна спрямо същия период на миналата година. Той поясни, че средства в момента има осигурени.

Местата за настаняване на бежанци са запълнени до 68 процента, добави директорът. За сега у нас няма информация да се подготвя прехвърляне на бежанци от Македония, посочи Казаков.

Децентрализирана е изцяло процедурата по предоставяне на закрила, през която минават всички новонастанени и затова не се забелязвало засилено присъствие на бежанци в София. Освен това процедурата вече се извършва два пъти по-бързо. Във всеки дом за настаняване има преводачи и техника.

След срещата министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че по време на разговорите не е обсъждана темата за средствата, които МВР иска за допълване на бюджета си. Той поясни само, че дискусията била в посока рисковете, свързани с бежанската вълна.

Попитан дали по време на срещата с премиера са обсъждали отпускането на допълнителни средства за решаването на проблема, Горанов отбеляза, че се анализират всички последствия за държавата.

За срещата министър Румяна Бъчварова посочи, че примерът бил поканен спонтанно, а той откликнал. Темата за отпускането на повече средства не била коментирана, посочи Бъчварова. Присъствието на Владислав Горанов тя определи като добър подход.