Македонското правителство прати вчера на границата полиция и армия, за да се справи с потока бежанци от Сирия, Афганистан и други държави, които искат да преминат през Македония на път за Сърбия и Унгария.

Става дума за 20 хиляди души, които са „пренасочвани експресно“ от гръцките острови през Атина и Солун към Гевгелия, твърди скопското издание „Дневник“.

Според репортер на Ройтерс, цитиран от БНР, много имигранти са прекарали студената нощ на открито в ничията земя, а на разсъмване са се струпали до телената мрежа. Тогава се е намесила македонската полиция.

Петима имигранти са били леко ранени при сблъсъци с полицията на гръцко-македонската граница, съобщи АФП. Репортер на агенцията разказва, че македонските сили за сигурност са използвали шумови гранати и сълзотворен газ, за да разпръснат десетки имигранти и бежанци, които са се опитали да прекосят границата от Гърция.

Говорителят на македонското МВР Иво Котевски отрече за сблъсъци в района.

В коментар за ситуацията, от офиса на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан съобщиха, че Европейската комисия внимателно следи ситуацията на границата между Македония и Гърция и е готова да продължи да изпраща хуманитарна помощ. Европейският съюз е осигурил досега близо 91 хиляди евро хуманитарна помощ за Македония, засегната от притока на бежанци.

Вчера македонското правителство обяви кризисно положение за южната и северната граница на страната поради огромния бежански натиск на от Близкия Изток.

Властите в Скопие създадоха специален орган, който ще координира работата на отделните държавни институции, свързана с нелегалните имигранти, които имат намерение да влязат на територията на Македония от съседна Гърция.

През последното денонощие положението на Централната жп гара в Гевгелия рязко се влоши, а от държавните железници вече съобщиха, че нямат капацитет за извозването на хилядите бежанци.

НА ФОКУС: Македония удари спирачката