Стъпките в тази посока ще струват на компанията 14,7 милиарда долара, съобщиха Асошиейтед прес, ДПА и БТА.

Условията по споразумението бяха оповестени днес след съответната процедура в районния съд на Сан Франциско.

Фолксваген ще плати малко над 10 милиарда долара, за да изкупи обратно проблемните дизелови коли или за да ги ремонтира. Освен това ще изплати на собствениците между 5100 и 10 000 долара за причинените проблеми.

Германският автомобилопроизводител ще трябва също да даде на властите 2,7 милиарда долара за смекчаване на последиците върху околната среда, както и да похарчи още 2 милиарда долара за технология за превозни средства с нулеви емисии в САЩ.

Адвокати твърдят, че това е най-голямото извънсъдебно уреждане на колективен потребителски иск, свързан с автомобили, в историята на САЩ.

Скандалът избухна на 18 септември 2015 година, след като манипулациите на данните за вредни газове при дизеловите автомобили на Фолксваген бяха огласени от американската Агенция за защита на околната След това компанията призна, че над 11 милиона коли в света са оборудвани с "манипулиращи устройства", за да бъдат заобиколени контролните тестове. Само в САЩ бяха засегнати половин милиона коли с 2-литрови дизелови двигатели, припомня АП.