Това съобщава германският вестник "Ханделсблат", позовавайки се на най-новото регионално изследване на института за икономически изследвания "Оксфорд икономикс" (Oxford Economics), пише БТА.

1. Букурещ - Според прогнозите между 2010 г. и 2015 г. Букурещ ще отчита темп на растеж от средно 7,2%, което поставя румънската столица на първо място в класацията. Букурещ заема първо място и при прогнозата за увеличаване на работните места с очакван растеж на показателя от 3,7 на сто годишно.

2. София - българската столица заема второто място с очакван растеж през прогнозния период от средно 6,3%.

3. Варшава - за полската столица се очаква растеж от 5,7 на сто.

4. Прага - данните за очаквания растеж са по-примамливи дори от прочутите мостове на Прага, отбелязва "Ханделсблат". Експертите на " Оксфорд икономикс" прогнозират, че столицата на Чехия ще нараства с 4,2%.

5. Хелзинки - за столицата на Финландия се прогнозира растеж от 3,7 на сто, което я прави западноевропейският град, класирал се на най-високо място в списъка.

6. Стокхолм - на второ място в Западна Европа и на шесто в общия списък е столицата на Швеция, за която се очаква да нараства с 3,5% годишно.

7. Будапеща - Унгария води тежка борба с икономическата криза, но столицата й се справя добре, отбелязва изданието. С растеж от 3,5% градът си осигурява място в първата десятка.

8. Лондон - въпреки финансовата криза Лондон е на трето място в класацията за Западна Европа и на осмо в общата.

9. Брюксел - за столицата на Европа се очаква растеж от 3,1 на сто.

10. Осло - норвежката столица вероятно ще нараства с 3%.