Това съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия, цитиран от "Фокус".

"ЦИК не постигна необходимото мнозинство от две трети от членовете. Това означава, че проектът, който беше предложен от колегата докладчик, не беше приет с необходимото мнозинство. Всички решения на ЦИК, включително и отхвърлителните, подлежат на обжалване", обясни Андреев.

След като гласува в Банкя по-рано днес Борисов каза: 

"За кмета на София гласувах, Данчето Фандъкова - мисля, че направи много неща, за районния кмет на Банкя, общински съветници и да продължат видимите резултати. Да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда. 

Той призова да продължим да правим София и всичко около нея както в момента изглежда. 

Александров каза, че предложението е било за установяване на нарушение, но не е събрано необходимото мнозинство за приемането му. 

Другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова коментира:

"Всеки е гласувал така, както е преценил от материала, с който сме се запознали и проекта на решение, който беше предложен".

Обсъждането в ЦИК

ЦИК съобщи, че при обсъжданията във връзка с постъпилите сигнали е била застъпена теза, че "в изявленията на Бойко Методиев Борисов не се съдържа призив за подкрепа, че със същите той е обявил направения от него избор при гласуването в изборите за общински съветници и за кметове, като е изложил съображенията си, обосновали неговия избор".
 
Застъпено е разбирането, че предоставянето на тази информация не е било самоцелно, а е било предоставено с цел да се удовлетвори интересът на журналистите как е гласувал Бойко Методиев Борисов, пише на сайта на ЦИК.

В хода на обсъжданията е било изложено и становище, че "изразите в изявлението на Бойко Борисов обективно представляват призив за подкрепа на кандидата за кмет на Столична община Йорданка Фандъкова. Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 4 от ИК е налице забрана за предизборна агитация в изборния ден. Публичното изразяване на призив за подкрепа в полза на кандидат за кмет в изборния ден представлява нарушение на забраната."

Въз основа на сигнал от медиите, ще бъде изискан видео материал, за да може комисията да се запознае с него, да бъде докладван на заседание. И вече ЦИК ще излезе със свое решение", обясни по-рано Александър Андреев.

Какво още каза Борисов

Всеки, който е живял в София, знае каква беше и каква е сега. Толкова е видимо, че няма какво да ги коментирам нещата, каза Борисов и добави, че синьо-червената мъгла беше помела всичко в София.

Запитан дали помни, когато той е бил кандидат за кмет как е изглеждала София, премиерът попита риторично:

„Как изглеждаше, „Витошка” беше помните как - като бит пазар, пред общината висяха гащи и сутиени. Не трябва да ги забравяте тези неща. Подземните паркинги бяха мечта, завод за боклук беше мечта, да има метро, нови тролейбуси беше мечта. Сега всичко е ново - трамваи, тролеи и автобуси, градини, фонтани, цветя. Синьо-червената мъгла беше помела всичко. Главният архитект като натисне с едно тушче повече и един, два декара отиват”.

Той каза, че е гласувал за референдума и призова "всички да си дадат вота, какъвто и да е той.