Съставът на Сметната палата ще се избира от Народното събрание, решиха депутатите с приемане на окончателните поправки в Закона за Сметната палата след остри дебати.

В първоначално предложения законопроект се предвиждаше Сметната палата да се превърне в тричленен орган. В крайна сметка бяха прибавени още двама членове. Единият от външните експерти ще бъде предложен от Института на вътрешните одитори, а другият - от Института на дипломираните експерт-счетоводители у нас.

С промяната днес се отменя законът, приет от кабинета „Орешарски” с мнозинството на БСП и ДПС, превръщайки одитния орган в колективен с девет членове.

"В модела на Сметната палата ще се види и моделът на новата власт. По това кои са членовете на Сметната палата, ще познаете кой ни управлява. В момента коалицията не просто е официално обявената четворна коалиция, а че ни управлява коалиция "Четири плюс". И във въпросния пети член на Сметната палата, която според ГЕРБ винаги е най-важният орган на държавата, ще видим кой е подкрепящият пети", коментира от трибуната Мая Манолова от БСП, цитирана от БНР.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ отвърна, че не може да бъде оказван натиск върху членовете на Сметната палата. 

"Поискахме тези двама члена, които ще участват като външен професионален надзор върху работата на цялата палата, да бъдат излъчени от съответните професионални организации. Нито овладяваме, нито ще манипулираме тези организации", обясни тя.

Красимир Янков от БСП посочи, че в така предложения текст се изключва възможността чрез колективен орган да се вземат решения в състава на Сметната палата.

„Мисля, че това не трябва да се допуска, а сега действащият закон в частта си състав трябва да бъде подкрепена”, коментира Янков, цитиран от "Фокус".

Йордан Цонев от ДПС обясни, че трети състав на Народното събрание си прави недобри игрички с независимия главен одитор на страната.

„Главната цел тук е да се смени съставът на Сметната палата”, поясни той.

От ДПС предложиха членовете на Сметната палата да нямат друго работно място - да бъдат избирани и да работят само там, защото в противен случай биха могли да бъдат в конфликт на интереси.

Одити на фирми с над 50% държавно участие

Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му, реши по-рано парламентът с приети окончателно текстове от новия Закон за Сметната палата.
Мнозинството отхвърли предложението на БСП палатата да ревизира и дружества с миноритарно държавно/общинско участие от над 1 млн. лв., както и да се проверяват малките общини с бюджет под 10 млн. лв.

От името на вносителите от ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че Сметната палата има право и задължение, одитирайки съответното министерство - принципал на съответното дружество, да провери и дела му в него. Аргумент срещу предложението е и недостигът на одитори, но тя бе категорична, че е манипулация твърдението за изключването на този одит от дейността на проверяващия орган.
По думите й, давайки допълнителен бюджет на палатата за такива ревизии, трябва да има и възвращаемост.

Председателят на Сметната палата Лидия Руменова опроверга аргумента за недостатъчен капацитет за проверка.

"Въпрос е на организация, на приоритети, на планиране и на одитни възможности", посочи тя.

Руменова увери, че палатата разполага с подобен капацитет, както и че в компетенцията й е и одит на общините с бюджет до 10 млн. лв.

"Узаконихте поговорката "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони", дадохте улица за корупционните практики", заключи социалистът Таско Ерменков след гласуването на текста.

Мнозинството обаче прие предложението на Петър Славов от РБ в обхвата на проверка от Сметната палата да бъде предвиден и одит на смесените търговски дружества. Той посочи казуса "Южен поток", при който не е ясно дали ще бъдат върнати парите след закриването на проекта и какво ще стане с тях.

Народното събрание ще може със свое решение да възлага на одитния орган да извършва до 5 ревизии годишно, извън предвидените в годишната програма, гласуваха още депутатите.