Присъдите на поддръжниците на сваления президент ислямист Мохамед Морси  могат да бъдат обжалвани и вероятно ще бъдат отменени, твърдят адвокати правозащитници, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Те обаче казаха, че бързината, с която бяха произнесени, и то в такъв мащаб, подчертава до каква степен египетските съдилища са политизирани.

На първото от двете съдебни заседания в съда в град Миня имаше ожесточени спорове, а съдията разгневено отхвърляше молбите на адвокатите по защитата за допълнително време, в което да могат да разгледат съдебните документи на стотиците обвиняеми.

На днешното заседание, на което бяха изчетени съдебните решения, силите за сигурност не позволиха на адвокатите да присъстват.

"Това преля чашата и е неприемливо. Правораздаването в Египет се превръща от инструмент за постигане на справедливост в инструмент за отмъщение. Това решение може да бъде прецедент както в историята на египетските съдилища, така и, може би, в съдилищата на други места по света", заяви адвокат Мохамед Зарие, ръководител на правозащитна организация.

Всички, с изключение на около 150 от обвиняемите по делото, бяха осъдени задочно от съда в Миня.

Съдиите оправдаха 16 обвиняеми.

В началото на септември 2013 г. военен трибунал в Египет осъди 11 членове на движението "Мюсюлмански братя" на доживотен затвор.