Осемнайсет цивилни, които са били екзекутирани на гръцкия остров Крит по време на Втората световна война, бяха идентифицирани 83 години по-късно чрез ДНК анализ от Лабораторията по сравнителна геномика към Института по молекулярна биология и биотехнология на Фондацията за изследвания и технологии на Гърция (FORTH), съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Осемнайсетте жертви от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години от село Аделе са били екзекутирани на 2 юни 1941 г. след Битката при Крит от войници на Третия Райх по заповед на командира на германските парашутисти ген. Курт Щудент.

Научният ръководител на проекта Никос Пулакакис заяви, че нацистите са дали на жертвите лопати и семействата им са смятали, че ги отвеждат в концентрационен лагер или на принудителен труд, но те били отведени в района на Саракина и били принудени да изкопаят собствения си масов гроб.

Техните роднини открили останките им няколко дни по-късно и ги преместили в друг гроб. През 1960 г. останките били ексхумирани, но тогава не можели да бъдат идентифицирани индивидуално.