След вълна от критики, че е ползвал хомофобски жаргон за ЛГБТ общността, Папа Франциск се извини за думите си и обясни, че не е искал да обиди никого. 

По време на закрита среща с над 200 италиански епископи на 20 май главата на Римокатолическата църква използвал обидния термин frociaggine за хомосексуалистите, съобщиха запознати източници, цитирани от италианската новинарска агенция АНСА и БТА. Два от най-тиражираните вестници в Италия - "Република" и "Кориере дела Сера", също публикуваха информация, че папата е използвал груби и обидни епитети. 

Източниците, пожелали анонимност, предполагат, че папата, който по рождение е аржентинец, може да не е осъзнавал, че конкретният термин е обиден.

Използваната от папата дума произтича от италианската жаргонна дума frocio, която e обиден вариант на думата "гей" (или италиански аналог на "педал"). Аржентинският понтифик я използвал, докато говорил за хомосексуализма в духовните семинарии, като казал, че има извънредно много frociaggine в тях.

В официално изявление на Ватикана обявиха по-късно, че папа Фрациск не е възнамерявал да използва хомофобски език и се извинява на всеки, който е обиден от него. 

"Папата никога не е имал намерение да обижда или да се изразява с хомофобски термини и той се извинява на онези, които са се почувствали обидени от използването на термин, съобщен от други", обясни говорителят на Ватикана Матео Бруни. 

Той повтори и, че папата остава ангажиран с църква, приемаща всички, където "никой не е безполезен, никой не е излишен, има място за всички".

Папата смекчи позицията на католическата църква по отношение на хомосексуалните, веднъж заявявайки по техен адрес: "Кой съм аз да съдя?". Но същевременно той поддържа католическата догма, че активната хомосексуалност е грях, докато сексуалното въздържане от страна на гейовете е допустимо.

Наскоро Ватиканът разреши благославянето на еднополовите двойки, но подчерта, че това означава, че Католическата църква благославя отделните лица, а не съюза им.