Пътнически влак и маневрен локомотив са се ударили на Централна гара в София, като са пострадали 12 души, четирима от които са транспортирани в три лечебни заведения от екипи на Спешна помощ. 

Сигналът за инцидента е подаден около 16.45 часа, съобщиха за Dir.bg от МВР. Веднага са изпратени екипи на полицията, жандармерията и пет екипа на пожарната. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

От Центъра за спешна медицинска помощ уточниха, че на място са изпратени шест линейки. До момента двама мъже са транспортирани в "Пирогов", един е откаран в "Царица Йоанна-ИСУЛ", а четвъртият е във Военномедицинска академия. 

Няма ранени с много тежки травми, уточни за Dir.bg говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ в София Катя Сунгарска. 

Тя допълни, че един от екипите на ЦСМП е прегледал на място още осем души - четирима мъже и четири жена. Те са с леки контузии, оказана им е помощ, но нямат нужда от хоспитализация. 

Снимка: Георги Велев, 3е-news.net

По-късно от ВМА съобщиха, че транспортираният при тях 60-годишен мъж е постъпил с мозъчно сътресение, направени са всички необходими изследвания и е консултиран със специалисти. Няма необходимост от хоспитализация.

 

Заради продължаващата модернизация на Централна гара скоростта на композициите там е ограничена до 25 километра в час. Затова и сблъсъкът между влака и локомотива не е бил с висока скорост, която да предизвика по-сериозни последици. 

Снимка: Георги Велев, 3е-news.net

На място са пристигнали министърът на транспорта Георги Гвоздейков, главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев и главният ревизор по безопасността на БДЖ Емил Симеонов.

Снимка: Георги Велев, 3е-news.net

Пред журналисти Гвоздейков обясни, че маневреният локомотив се е ударил в последния вагон на композирания пътнически влак за Пловдив.

"Скоростта е била ниска - между 16 и 22 километра в час. Причината за инцидента е, че на машиниста му е прилошало и не е могъл да спре локомотива. Инцидентът няма нищо общо с инфраструктурата", заяви министърът на транспорта. 

Снимка: Георги Велев, 3е-news.net

От сайта на БДЖ "Пътнически превози" става ясно, че бързите влакове София-Бургас и София-Пловдив престояват на гарата заради инцидента. Влакът за Пловдив е трябвало да потегли в 16.20 ч., а влакът за Бургас - в 16.40 ч.

Снимка: Георги Велев, 3е-news.net

От 7 май проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлезе в нов етап на изпълнение. Започна демонтирането на седем коловоза и контактна мрежа, като в района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Ремонтът наложи за следващите 15 месеца пътниците за Мездра, Видин, Варна и Русе да не могат да използват Централна гара-София, за да се качат на влакове за Северна България. 

Композициите по северното направление приключват и започват движението си в и от жп гара София-Север.