Русенски военни проведоха тренировка за защита при бедствия край Николово, съобщи БТА.

Областният управител Драгомир Драганов наблюдава провеждането на специализирана тренировка на местното Военно формирование 32420 с командир подполковник Павлин Илиев, което се проведе днес на езерото в Николово.

Целта на занятието бе демонстрация на възможностите за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи и най-вече от наводнения. Подобни занятия се провеждат редовно, като тази година са планирани две.

Бронираните военни машини трябваше да преодолеят водни прегради в рамките на определено време. Водачите демонстрираха последователно маневри върху суша и във вода и кормуваха по предварително определен маршрут. Драганов определи учението като успешно и необходимо.

"Подобни инициативи са полезни, защото дават възможност за разиграване на различни сценарии, а бързата и адекватни реакция в подобни случаи е от критично значение", коментира Драганов. През тази година се очаква 20 военнослужещи от Сухопътни войски на Българската армия да преминат през такова обучение.

Тренировката се проведе с няколко машини - БТР-60 ПБ.

Същите машини и част от военните са участвали и в спасителната акция при наводнението в село Цар Калоян през 2007 година.

В периода 1977 - 1978 г. областния управител Драгомир Драганов е служил в същото поделение.