България и Словения са от двете страни на крехкия регион на Западните Балкани. Много е важно от тези две страни да има държави, които допринасят за стабилността и сигурността на региона, дават личен пример в положителното развитие на двустранните си отношения. 

Това каза президентът Румен Радев след разговорите с президента на Словения Борут Пахор, който е на официално посещение в България по покана на държавния глава.

Двамата президенти са обсъдили перспективите на европейския проект, проблемите около мигрантската криза, членството на България в Шенген и в еврозоната, за които имаме подкрепата на Словения.
По думите на президента Радев само подкрепа не е достатъчна, а трябва да почерпим от опита на Словения. За България са важни пътят, успешната формула и механизмът, по който да постигнем пълноправно и ефективно членство, отбеляза Радев.

Пахор пристигна вчера на летище София с първия полет на новата директна линия от Любляна. Радев благодари на словенския си колега, че лично е открил важната авиолиния, която не само ще даде тласък на туризма, а е важна предпоставка за развитието на икономическите отношения, както и за директната връзка между двата народа.

В момент, в който за Балканския полуостров, за Западните Балкани от изключителна важност е свързаността - транспортна, дигитална, енергийна, Словения и България дават изключително добър пример в тази насока, посочи българският държавен глава.

Двете страни отбелязаха добрия политически диалог, който президентът Радев определи като предпоставка за развитите на отношенията във всички области - икономика, образование, култура, туризъм, инвестиции.

Радев отбеляза също, че за нас е от съществена важност опитът на Словения в постигането на един от най-високите темпове на икономически ръст в ЕС, в осигуряването на висок стандарт и качество на живот на словенските граждани, модела за привличането на чуждестранни инвестиции.

Като важен президентът Радев определи споделения от колегата му опит за помирението с миналото. Словения доказва, че може да имаш прогрес и да мислиш успешно за настоящето и за бъдещето, когато имаш помирение с миналото, добави Румен Радев.

Миналата година двете страни отбелязаха 25 години от установяването на дипломатически отношения. България и Словения са не само партньори и съюзници в рамките на НАТО и на ЕС, но споделяме и сходен исторически опит и традиции, отбеляза още президентът Радев.

От своя страна президентът Борут Пахор похвали българското председателство на ЕС в тежките по думите му времена за общността. Той открои възможностите за задълбочаване двустранното икономическо сътрудничество, за което двамата президенти ще работят.

Разговаряхме за бъдещето на Европа, и двамата виждаме бъдещето за нациите и държавите ни в по-свързана Европа, отбеляза Пахор. За помирението с миналото той каза, че не бива да се забравя, но трябва да живеем с историята така, че да се създава добро бъдеще за децата.

Словенският президент също отбеляза, че двете държави са от двата края на сложния регион на Западните Балкани, който иска да се присъедини към НАТО и ЕС. Той открои още рисковете пред сигурността.