Всекидневникът се позовава на обществена поръчка, обявена от МВР, с която ще се преработят и оборудват общо 65 мобилни системи за контрол на движението.

Настройването на камерите ще струва 130 000 лева, а изпълнителят ще има 100 дни, за да свърши работата, става ясно от условията на търга.

В момента летящите с бясна скорост по пътищата могат да бъдат снимани на тъмно само от стационарни камери, които са оборудвани със светкавица. От поне 2-3 години КАТ се кани да пригоди за „нощно виждане“ и мобилните.

Сега вече 65 подвижните камери ще контролират скоростта в тъмната част на денонощието. Това е около 1/3 от общия брой мобилни системи на пътната полиция.

Преоборудваните камери ще трябва сами да заснемат нарушенията в тъмното без намеса на служител и да записват в паметта си в защитен вид данните, доказващи нарушенията. Изискването е постъпилата видеоинформация и изображения да са с високо качество.

Те трябва да съдържат и данни за мястото на нарушението, датата, часа, посоката на движение, ограничението и регистрираната скорост. Изпълнителят на услугата ще трябва да обучи и минимум 150 служители на МВР.

Вътрешното министерство планира да достави и 28 нови "стационарно преносими" уреди, като за тях ще бъдат платени 1,5 млн. лв. Става въпрос за камери, които се поставят от катаджиите по пътищата върху статив, пояснява "Монитор". При тях обаче се изисква наблизо да има полицейски патрул, който да ги пази.

С друга обществена поръчка МВР търси и фирма за поддръжка и ремонт на дрегерите, с които катаджиите проверяват за пияни шофьори.