Македонските власти въведоха извънредно положение за две седмици в районите от столицата Скопие, които пострадаха най-силно, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По последни данни при наводненията са загинали поне 22 души, над 100 са ранени, а около 1000 бяха евакуирани. Шест души се водят в неизвестност.

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения. Малкият Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто“, където има и най-много жертви, предаде БГНЕС.

Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

Стотици къщи и хиляди леки коли са унищожени.

Вижте снимки >>>

Полицейски и военни хеликоптери търсят изчезналите хора и евакуираха стотици други от района на наводненията.

Най-пострадали са населените места в североизточната част на Скопие. Десетки граждани останаха блокирани в колите си и търсеха помощ през социалните мрежи.
Кметът на Скопие Коце Траяновски определи щетите като най-тежките, които македонската столица някога е виждала.

Няколкостотин метра от пътя Шипковица-Бродец край Тетово бяха напълно затрупани от кална маса и камъни. В района има огромни свлачища, а на места и дупки с дълбочина около 10 метра.

Поройните дъждове причиниха смъртоносните наводнения само за 20 минути. "Сякаш бе паднала водна бомба", каза Траяновски. Според властите в Македония става въпрос за "невиждана катастрофа". Вятърът на моменти е бил с пориви над 80 км в час. На места се излял дъжд от 95 л на кв м.

Македонските власти призоваха хората да пият само и единствено бутилирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени.

Препоръчано е там, където е спирал токът, останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ. Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те отпътуваха с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията.

Два екипа на аварийно-спасителното звено на Столичната община също отпътуваха за Скопие, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на Фейсбук страницата си. Екипите са оборудвани с цялата нужна техника за оказване на помощ на хората и овладяване на последиците от наводнението.