"Непременно ще създам зони за сигурност в Сирия", заяви Тръмп в интервю за телевизията.

Досега в израза "зона за сигурност" (в Сирия) бяха влагани различни значения. Едно от тях е исканата от Турция крайгранична ивица на сирийска територия, друго - контролирани от САЩ райони, забранени за полети.

Изглежда, Тръмп свързва "зоната" с търсене на отговор на бежанската криза, разпалена от гражданския конфликт в Сирия.

Той каза, че Европа е допуснала огромна грешка, като е позволила на милиони бежанци да се озоват в Германия и в други европейски страни.

"Това е катастрофа. Не искам подобно нещо да се случи и в САЩ", каза Тръмп.

По-рано днес световните агенции съобщиха, че президентът ще натовари Държавния департамент и Пентагона със задачата да разработят план за обособяването на безопасни зони за цивилни бежанци в Сирия и съседни на нея страни.

Планът трябва да бъде подготвен в срок от 90 дни от датата на президентския указ за него.

Във въпросните зони в самата Сирия и в съседни страни сирийските граждани, напуснали домовете си поради войната, ще изчакат окончателното уреждане на техния въпрос. То може да се изразява в разселване в трета страна или в репатриране.

В интервюто за Ей Би Си Тръмп заяви, че нелегалните имигранти, дошли в САЩ като деца, не трябва да се притесняват, че ще бъдат депортирани.

"Ние имаме големи сърца. Ние ще се погрижим за всички", каза Тръмп и допълни, че в следващите четири седмици администрацията ще представи политика в тази насока.

В същото интервю Тръмп каза, че САЩ няма повече да информират предварително за плановете на Пентагона.

"Когато става дума за въоръжените сили, не искам нищо да се обсъжда. Искам делата да предшестват думите", каза Тръмп.

Това е негласна критика към администрацията на Обама, обявила предварително плановете си за освобождаване на Мосул в Ирак.