Той посочи, че става въпрос за българската държава и за позициите, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват.

Държавният глава каза още, че в Сирия са били използвани химически оръжия срещу мирни граждани, което е "абсолютно недопустимо, виновниците трябва да бъдат посочени и съответно те трябва да понесат своето справедливо наказание" (Инспекторите на ООН още не са се произнесли още за химическото оръжие в Сирия- б.р.).

Той допълни, че същевременно е важно всяка една от държавите да направи това, което вече е било направено от много европейски страни - да направят свой дебат, да посочат ясно аргументите и да преценят внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която според Плевнелиев може да прерасне в по-сериозна глобална криза.

Държавният глава посочи, че българският парламент трябва да последва стореното от държавите в Европейския съюз.

Протест заради ставащото в Сирия у нас

Президентът коментира протестите на сирийски граждани, пред президентството, с апел България да не се намесва в една бъдеща война.

"Разбирам, че днес ще има протести и пред Министерски съвет, после те вероятно ще се преместят и на друго място, уважавам всеки протест. Тук обаче става въпрос за българската държава, става въпрос за принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват", заяви той.

За бежанците от Сирия

По отношение на увеличаващия се брой на бежанците, влизащи в България, Плевнелиев посочи, че тук става въпрос за елементарна човечност и гостоприемност, както и за самочувствието на българите, че те уважават демократичното и човешко хуманно право на всеки - да получи необходимото отношение и закрила.

Плевнелиев каза още, че от тази гледна точка президентската институция работи в рамките на своите правомощия да предостави убежище на бежанците.

От друга гледна точка обаче, българската държавност, след заседанието на Съвета по сигурността към министър-председателя, е "адресирала" темата и са били осигурени допълнителни средства, за да покажем хуманност и човешко отношение.

Плевнелиев посочи, че посещението му в Рилския манастир е чисто човешки акт на уважение на един български държавник към друг български държавник, който освен всичко друго е бил обичан от своя народ. Президентът каза още, че присъствието му е акт на хуманност към семейството и наследниците на цар Борис Трети, които според Плевнелиев в близката история на България е трябвало да понесат несправедливостта на оскверняване на семейната памет.

Анкета: Очаквате ли военна намеса в Сирия?