Петдесет и девет ракети "Томахоук" бяха изстреляни тази нощ от два бойни кораба на САЩ срещу сирийско военно летище и други мишени, съобщи говорител на Пентагона.

"Тези ракети бяха насочени срещу самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции, системи за противовъздушна отбрана и радари", каза пред репортери говорителят капитан Джеф Дейвис, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вижте снимки >>

Ракетната атака е поразила летище "Шайрат", нанесени са сериозни повреди и унищожения на сирийската авиация, както и на инфраструктурата и оборудването.

От тази ВВС база край централния сирийски град Хомс във вторник сирийската авиация е извършила химическата атака, в която загинаха голям брой цивилни.

Американските ракетни удари са унищожили поне две писти и са предизвикали пожар в складове за гориво, съобщи на ДПА сирийски военен източник.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че четирима военни, от които един офицер с висок чин, са убити при ракетните удари. Базата е почти разрушена.

Източник от Пентагона каза, че ракетите не са поразявали секторите на летището, където вероятно имало руски самолети.

В свое изявление Доналд Тръмп каза, че е заповядал въздушни удари по летището, откъдето сирийската авиация е предприела химическата атака.

Американски медии съобщиха, че САЩ са уведомили много страни за подготвяната операция, но сред тях не е била Русия.

Пентагонът обаче заяви, че Русия е била уведомена предварително за атаката с крилати ракети срещу сирийската ВВС база.

Президентът Тръмп пък лично уведомил китайския държавен глава Си Цзинпин, който е на посещение в САЩ.


АНКЕТА: Към кого беше насочено ракетното послание на САЩ?