Двамата присъстваха на Седмия редовен конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ).
При споменаване на името на Дянков залата бурно го освирка, за разлика от премиера Бойко Борисов, който бе аплодиран.
"Много съм благодарен на Дянков, че го има, защото иначе щяхте да свиркате срещу мен или срещу Пламен Димитров" , призна Борисов пред делегатите на конгреса.

"Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване", каза още Борисов, цитиран от „Фокус”. Той заяви, че всички искат това, но въпросът е доколко го позволява икономиката. По думите му това се е оказала най-дългата криза, но, за да удържим конкуренцията на Китай и САЩ, трябва да станем по-икономически ефективни.

"Започнахме да вдигаме минималните доходи, като икономическата логика сочи, че догодина те ще продължат да се вдигат", отбеляза премиерът, цитиран от БТА. Въпреки че страната ни изпитва трудности, все пак е с най-ниските данъци в ЕС, допълни той.

Според Борисов страната ни трябва да стане икономически по-ефективна и затова са важни инфраструктурните проекти. Благодарение на инвестициите в тази сфера в цели региони рязко ще се подобри инвестиционният климат, каза премиерът и даде за пример строителството на магистралите и метрото.

25% ръст на средната работна заплата при възстановяване на заетостта поиска КНСБ. От началото на следващата година минималната работна заплата трябва да стане 330 лева (при 290 лв. сега), заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.
Той отново подчерта, че кризата е коствала на българската икономика над 400 000 работни места и свиване на доходите. Въпреки трудностите и ограниченията, диалогът с управляващите е дал и добри плодове – например съхраняването на над 20 000 работни места чрез програмата за работа на непълно работно време, посочи синдикалният лидер.

Според КНСБ, за да се осъществят целите за намаляване на бедността и социалното неравенство, трябва да се промени философията на данъчното облагане. Няма друга държава, която за 15 години да е свалила данъците на най-богатите с 40 процента, посочи Пламен Димитров.

Дянков също засегна темата за пенсии и заплати. "Аз съм оптимист, мисля, че може да стане и за пенсиите, и за заплащането в държавните организации. Възможно е, правили сме сметки. Просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата", цитира го БНР.
Той посочи, че минималната работна заплата се е увеличила с 22 процента от началото на кризата, докато инфлацията се е повишила с 8 процента, което е реален растеж.

Вчера министър Тотю Младенов отново потвърди, че пенсиите ще се покачват с ръста на инфлацията, а минималната заплата ще расте с 20 лв. на година. Първите разчети на Дянков бяха пенсиите да растат с видоизменено швейцарско правило - 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда.

Дянков коментира и идеята на правителството няколко големи агенции и част от министерствата да бъдат прехвърлени в големи областни градове. Така например Агенция "Митници" ще бъде преместена в Русе, части от земеделското и икономическото министерство - в Пловдив, а Агенцията по рибарство - във Варна.

От работодателските организации изразиха съмнение в ефикасността на тази мярка.
Дянков обаче прогнозира, че преместването на агенциите ще съживи големите градове, където има университети и административен капацитет, който трябва да се запази, а да не идва изцяло към София. По този начин ще има разнообразие на мнения за необходимото за икономиката, подчерта той. Министърът каза, че няма притеснения за кадрите, преместването ще бъде в градове, в които вече има добри университети и достатъчен административен капацитет. Това са много добре платени хора, заплатите им ще значат повече в тези градове, каза той.

По думите му голямата част от работещите в тези организации са изразили готовност да се преместят. Едната вълна ще бъде септември-октомври, а другата някъде април, така че първите двайсетина, които почнем, до следващото лято да са преместени, каза министърът.

Дянков каза още, че над 40 плащания са развързани от минималната работна заплата, но всеки министър си отговаря за неговите закони. Вчера стана ясно, че от здравното министерство са забравили да внесат проекторешение, с което да отпадне обвързването на лекарската такса с минималната заплата. Така вече тя е повишена от 2.70 на 2.90 лв.