"Говорих с вицепремиера Симеон Дянков, който ръководи и Съвета за административна реформа към Министерския съвет, и мога да кажа, че в момента се обсъжда и се работи за преместването на две агенции на министерствата в Русе", заяви Нунев, цитиран от БТА.
Той не каза кои ще бъдат агенциите, но допълни, че най-вероятно от септември ще се предприемат мерки по извеждането им в Русе.

Премиерът обаче вече обяви, че единият вариант е свързан с преместването в Русе на централата на Агенция "Митници". Това е логично, тъй като русенската митница е сред отличниците в борбата с контрабандата, а и шефът на агенцията Ваньо Танов е свързан от години в Русе, а и съобщи БГНЕС. Той беше шеф на полицията в града, а по-късно и кандидат-кмет от ГЕРБ.

Втората агенция ще бъде свързана с корабоплаването и по неофициална информация става дума за Агенция "Пристанищна инфраструктура". 

Преди два дни премиерът Борисов обяви, че администрацията на туризма, която е част от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, се мести в Пловдив. В Града под тепетата ще е седалището и на някои звена на Министерството на земеделието, както и на някои от дейностите на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Мотивите на правителството за тези размествания са да бъдат съживени и други региони в страната.

Бизнесът и икономистите обаче са скептично настроени към предстоящото местене на държавни чиновници в провинцията, показа проверка на в. "Труд”. "Това не е децентрализация, каквато искаме. Децентрализация означава да лишиш чиновника от власт. Това е деконцентрация”, коментира икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.
От основните бизнес организации също посочиха, че от местенето има смисъл само ако е обвързано със сериозна административна реформа.

Икономическият министър Делян Добрев съобщи, че за чиновниците, които се съгласят да се преместят, са предвидени финансови стимули.