За последните осем месеца в състояние на криза увеличихме минималната работна заплата с около 21 процента, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той участва днес в конференцията "Справедливо и достойно заплащане на труда", организирана от КНСБ, предаде БТА.

Младенов припомни, че от 1 септември 2011 г. минималната работна заплата беше увеличена от 240 на 270 лева, а от днес се увеличава на 290 лева.
"От 2013, 2014 и 2015 г. се предвижда да има това, което е като минимум за увеличаване на минималната работна заплата - с по 20 лева на година", съобщи министърът. Той изрази увереност, че при преговорите със синдикатите и с работодателите, на базата на производителността на труда и ако тя е по-висока, ще има възможност и за по-голямо увеличаване на минималната работна заплата.

За 2010 г. производителността на труда бележеше ръст с около 5,5 на сто, за 2011 г. - с 6,2 на сто, надявам се и през тази година да има по-висока производителност на труда, за да може по-бързо да расте минималната работна заплата, посочи още Младенов. Той каза, че в редица отрасли, като минната промишленост и металургията, през последните една-две години работните заплати са се увеличили.

Колективните трудови договори в тези отрасли са "вързани" с минималната работна заплата за страната и това се отразява в по-високи доходи, извън минималната работна заплата, обясни министърът.
"През последните две години използвах правото си по кодекса на труда и "разпрострях" пет браншови колективни трудови договора върху цели отрасли и браншове", коментира той. По думите му това е помогнало както на "борбата на лоялния бизнес срещу нелоялната конкуренция", така и при защитата на правата на работниците и на служителите, независимо дали членуват в синдикати или не.

Има регистър, който се следи от НАП и от Главната инспекция по труда и в тази връзка над 500 предприятия се проблемни - не само със забавени заплати и с плащания на осигурителни вноски, но и с данни за работници, които се водят, че работят на четири часа, но работят много по-дълго, каза още Тотю Младенов. През последните няколко месеца, благодарение на съвместните проверки, над 25 000 души "минаха от четири часа на осем часа", коментира министър и увери, че е има и съвместни данъчни ревизии, защото целият този контрол води до резултати, заяви социалният министър.

Датата 1-ви май за увеличение на минималната заплата беше предложена от финансовия министър Симеон Дянков, въпреки исканията на синдикатите това да се случи от 1-ви април, припомня Дарик. Преди няколко седмици от КНСБ поискаха от правителството да се ангажира с ново увеличение на минималната заплата от януари догодина, като размерът й да стане 330 лева. От конфедерацията аргументираха искането с натрупаната през последните 3 години инфлация от 9.7 процента. Те настояват и за индексиране на пенсиите и заплатите в бюджетния сектор с 10 процента.
Тотю Младенов обеща, че минималната заплата ще стане 350 лева от 2015-та година.